Вкусно и полезно от есенната сергия



Тиквичките
са много евтин и лек зеленчук и вече могат да се намерят на пазара в различни сортове и през цялата година. В 100 г те съдържат само 21 калории (поради което ги нареждат сред храните с т.нар. отрицателен калориен баланс), над 2 г протеини и едва 3 г въглехидрати. Има ги жълти и тъмнозелени, които конкурират добре познатите ни бледозелени. Избирайте такива, които са твърди, лъскави, без наранявания и дръжката им не е пожълтяла или силно завехнала. С неутралния си вкус те са благодатни за всякакви менюта, а дали сте ги опитвали сурови?

Рецептата:
Талятели от тиквички с морски дарове, сушени на слънце домати и пармезан
За 2 порции ви трябват 2 свежи тиквички (може и тъмнозелени). Ако нямате ренде-мандолина, почистете краищата им и после ги нарежете на тънки ленти, така че да заприличат на истински тестени талятели. Мариновайте ги с 2-3 с.л. лимонов сок, 1-2 с.л. зехтин, няколко щипки морска сол, прясно смлян черен пипер, накълцана скилидка чесън и люспи стрита люта чушка (на вкус). Разбъркайте ги добре, завийте купата с домакинско фолио и я оставете за половин час настрана. Тиквичките ще се овкусят много приятно и ще се получи ефектът на студеното готвене – ще омекнат и ще са готови за ядене.

Размразете 200 г микс от морски дарове, изплакнете ги с гореща вода и ги задушете за 3-5 минути в малко зехтин или бяло вино. Добавете ги към тиквичките заедно с нарязани на ивички сушени домати и поръсете ястието с копър на ситно, 2 лъжици каперси и още толкова сурово белено слънчогледово семе. Отгоре настържете пармезан (или друг твърд кашкавал) и сервирайте. Вече имате чудесна диетична вечеря без варене с много по-малко въглехидрати от истинските макаронени изделия.

Идея:  Направете си сами сушени домати за зимата: изберете няколко здрави и месести, почистете ги и ги нарежете на шайби. Наредете ги в сушилня за плодове и зеленчуци (вече се продават в големите магазини за електроуреди) или върху хартия за печене в тавата на фурната. Включете на 40-50 градуса с вентилатор и след няколко часа ще имате чипсове, съхранили летните вкусове и ползи.
За да ги рехидратирате, сложете десетина парченца сушен домат в буркан (да заемат половината от обема), залейте ги с топла вода за половин час и отцедете. Леко посолете, добавете смачкана скилидка чесън и прясна зеленилка (стръкче розмарин, мента или мащерка). Поръсете с 1 с.л. балсамов оцет и залейте с олио по желание, затворете буркана и приберете в хладилника. Ще имате идеална добавка към паста и ароматна мазнина за салатите.

Сините домати
са роднини с картофите и тютюна, но вече могат да се намерят по нашите пазари на лилаво-бели резки (или графит, както ги наричат) и дори чисто бели. Макар на вид да ги познаваме, повечето хора доста се чудят как да ги приготвят. Не се притеснявайте, няма разлика в начина на готвене, само при белите патладжани ще усетите по-дебелата кора и по-плътната месеста част. Изберете лъскави и тежки плодове. Зрелостта им можете да установите, като натиснете с пръст кожата. Ако тя възстанови първоначалното си състояние, значи плодът е достатъчно зрял. Преди готвене според рецептата непременно нарежете, посолете и оставете да се отцеди „горчивата вода”. Патладжаните не се консумират сурови.
В 100 г патладжан има едва трийсетина калории, доста фибри, калий и натрий и носи редица ползи за здравето. Заради оксалатите се препоръчва да се избягва от хора с проблеми в бъбреците или жлъчката.

Рецептата:
Зеленчуково ветрило
Тя е много лесна за изпълнение и само за час ще имате гарнитура към скарата или основно ястие, което е събрало в едно всички вкусове на есенната зеленчукова сергия.
За 4 порции вземете 4 малки патладжана (по около 200 г). Ако са големи, разрежете ги на две половини през дръжката и средата. Поставете ги върху дървена дъска и внимателно ги нарежете на 4-5 ивици, като при дръжката останат цели. Посолете ги и ги отцедете от горчивата течност.

Трябват ви още 4-5 гъби печурки на ивици, 2 глави лук на лунички, 2 чушки – на едри квадратчета, 2 моркова на шайби, 1 глава чесън на отделени, необелени скилидки. Подправките: няколко супени лъжици зехтин или обикновено олио, прясна или сушена мащерка или босилек, чесън на прах, смлян черен пипер, сол на вкус.
Изплакнете и подсушете патладжаните. Наредете ги в дълбока тава и в процепите им редувайте лука, чушката, гъбите, така че основният зеленчук да се разтвори като ветрило. Пуснете наоколо скилидките чесън. Подправете и залейте с малко олио. По желание – и с половин чаша бяло вино. Похлупете или завийте тавата с фолио и печете във фурната на 200 градуса за около 30-40 минути. Отхлупете и запечете до златисто. Ястието е много вкусно и студено, и на следващия ден.

Червените картофи
се продават вече и по пазарите, и в някои супермаркети. Те са с розово-червена тънка кора и бяла вътрешност. И те, като другите по-редки зеленчуци, са малко по-скъпи, но не с толкова, че да не можете да си ги позволите. От опит ще споделя, че се готвят по-бързо и са по-леки и не толкова нишестени. Ако сравним хранителните стойности на тези, които познаваме, с червените, ще намерим много прилики: сходни количества калий, фосфор и магнезий, както и витамини от групата В. Калориите в сортовете картофи и съдържанието на фибри се различава малко според сортовете. Този толкова популярен и питателен зеленчук периодично е заклеймяван като вреден за талията, но това съвсем не е вярно. Вредни са пържените и попили мазнина картофи, чипсовете, майонезените сосове, в които ги топим. С 80-90 калории в 100 г вареният картоф е диетичен и диуретичен, стига да нямате проблем с кръвната захар. Тогава консултирайте храненето си с лекуващия лекар.

Рецептата:
Задушени червени картофи с чесън и розмарин
За 4-6 порции ви трябват 1 кг червени картофи, 1 глава чесън, стрък пресен (или ч.л. сушен) розмарин, сол за поръсване и 2 с.л. олио.
В кората на червените картофи има много полезни вещества, така че – и да са пресни, и да не са – ги накиснете във вода, почистете ги с четка и ги изплакнете добре. Не ги белете, а само нарежете на две или на четири, за да се получат еднакви едри парчета. Сложете ги в тенджера с 1 пръст вода на дъното, посолете леко, захлупете и оставете да се подварят на слаб котлон за 5-7 минути. Не ги преварявайте! Ще се готвят още, трябва да останат цели. През това време отделете скилидките чесън и ги намачкайте с плоската страна на ножа върху дървената дъска. Махнете шлюпката и накълцайте на ситно. Също и розмарина, отделен от клонката. Сложете ги в отделни чинийки.

В тиган с незалепващо покритие сипете лъжица олио, разнесете го по дъното с леко завъртане и поставете един ред картофки с рязаната страна надолу. Нека се запекат за десетина минути, после ги обърнете. Като са готови, поръсете с част от чесъна и розмарина. Приберете в тенджера на топло и направете и останалите червени картофи. С малко бяло сирене и чаша червено вино е чудесна вечеря. Добър апетит!

Най-известният фермерски пазар в Ню Йорк
е в долен Манхатън, подпрян на Бродуей. Union Square Greenmarket вече почти 40 години е редовна спирка за ценителите на натуралната продукция от градината и малката ферма. На сергиите съжителстват десетки сортове от истинска, свежа, нефризирана и негримирана стока според сезона. През цялата година в понеделник, сряда, петък и събота от 8 до 18 часа нюйоркчани знаят, че тук е едно от местата да се запасят с домашни плодове, зеленчуци, яйца, мед и месо. Условието е разстоянието до фермите да не е повече от 90 мили (около 140 км), а през лятото седмично клиентите са над четвърт милион.



Източник: Животът днес





Коментари

горе