Деултум - антична отбивка по време на морска почивка



Името на село Дебелт край Бургас е модификация на името на античния град Деултум и на средновековния Девелт, разказва peika.bg. Останките днес се намират в края на селото, а до преди 600 години районът е бил пристанище – най-западната част на Бургаския залив.Няколко акцента от биографията на града: Римската колония Деултум е основана в края на І век при император Веспасиан и е заселена с военни ветерани. Това е единствената колония на свободни римски граждани на днешната българска територия. До града има пристанище, което е разположено на днешното Мандренско езеро. През следващите три века градът става един от най-богатите в провинцията, сдобива се и с крепостни стени. Когато идва хан Крум, изселва местните хора от другата страна на Дунав, а в Девелт заселва българи. Градът става важна част от границата с Византия. През 865 година княз Борис I посреща тук константинополската делегация, изпратена да покръсти българите.

Градът изчезва от хрониките през ХІV век, когато заради повишаване на нивото на Черно море районът се заблатява, а пристанището е преместено към днешния Бургаски залив. В Деултум има обществена баня с впечатляващи размери и подово отопление, храм на императорския култ (който преди това е бил храм на римския бог на здравето Асклепий, а още преди това – тракийско светилище), останки от сгради от различни епохи от живота на града.

Името Деултум е от тракийски произход и означава “място между две блата” - което си е така, както в миналото, така и днес. Останките от Деултум се намират в село Дебелт, на 17 км от Бургас по пътя за ГКПП Лесово. Деултум е разположен край самия път, достъпът е свободен, има упътващи и информационни табели.



Източник: Блиц





Коментари

горе