Хлапе избрало къде да се строи хижа "Здравец"



Най-пловдивската хижа - "Здравец", събра над 200 туристи от цялата страна на троен празник. С веселба и танци планинарите отпразнуваха 75 години от построяването на сградата, 30 години от основаването на туристическо дружество „Шипка”, което я стопанисва, и 30 г. от основаването на клуб туристи ветерани.

Най-вълнуващ празникът се оказа за сина на пловдивчанина, участвал най-дейно в построяването на хижата - Бор Чакъров. Той доведе да донесат цветя на паметната плоча синовете, внуците и правнуците си.

Историята на хижа Здравец прилича на приказка. Идеята за построяването  идва, след като през 1936 г. излиза министерско постановление, според което всеки голям град трябва да има зона за отдих. Тогавашният кмет на Пловдив Божидар Здравков се обръща към обществеността с апел да съдействат активно за създаването на подобна зона. Председател на инициативния комитет става Дончо Чакъров, който заедно с брат си има мощен бизнес по онова време и притежават мелници „Чакърови”. Включват се кметът и председателят на туристическо дружество Калоянов връх Стоян Атанасов. Хората от комитета се качват в Родопите да изберат най-подходящото място за градежа. Условията са да е сравнително близо до града, да е по-равен теренът, да има вода. Дончо Чакъров води със себе си в планината и сина си Бор. Момченцето с раничка на гърба казва на баща си, че ще седне да ги изчака, докато мъжете обикалят наоколо. Стигат до водохващане от римско време. По-късно, когато пускат оцветители във водата, се оказва, че тя стига до аквадукта на коматевския възел.

Групата туристи започва да обикаля района. Когато се връщат при малкия Бор, се оказва, че детето е избрало полянката, която е най-подходяща за строежа на хижата. Пловдивчани започват мащабна кампания за събиране на средства по доброволен път за строежа. Туристи носят на гръб тухли и строителни материали. Дончо Чакъров оставя мелниците на брат си и се ангажира плътно с обекта. Майстори от Добралък започват строителството. Само за 4-5 месеца постройката е готова. През 1940 г. митрополит Кирил я освещава. Оттогава тя е най-любимата хижа на пловдивските туристи. До нея се стига само за половин час по асфалтиран път, който се поддържа и през зимата. В близост в момента има две ски писти. В хижата има и ски гардероб за любителите на снежните спортове.

От 30 г. хижата се стопанисва от ТД „Шипка”, казва секретарят на дружеството Ана Камчева. Тя казва, че със зъби и нокти дружеството успява да поддържа сградата в приличен вид. Бедата според нея е в това, че хижата е дадена на община Куклен, а не на община Пловдив. В момента тя не получава нито стотинка за поддръжка. Туристическото дружество се нуждае от едно рамо, за да може да изглежда по-добре старата постройка. Дограмата е сменена, направена е външна изолация. Но дори да се боядиса таванът на столовата, която се опушва от печката, туристите събират помежду си пари за боя и са принудени сами да грабват четките.

През зимата туристите, които правят преходи от Храбрино, Бяла черква, Руен, обичат да се спират на хижа "Здравец" да изпият по един топъл чай. Всеки пита печката работи ли, за да се стопли. За да я запалим, трябва най-напред да купим дърва, един кубик дърва е 80 лева, казва Ана Камчева. Затова предложението на ТД „Шипка” е хижата да се върне към община Пловдив.

Въпреки битовите проблеми хижата всяка година е домакин на поне 4-5 национални прояви и събира туристи от цялата страна. Най-близкият празник на туристическата песен ще бъде на 1 ноември.



Източник: Марица





Коментари

горе