Отборът на Мерданя за трети път е шампион в състезанието за най-вкусна кокоша чорба в Козаревец



ОТБОРЪТ НА ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ – 1902” В ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО МЕРДАНЯ ЗА ТРЕТИ ПЪТ СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЗА НАЙ-ВКУСНА ЧОРБА в традиционния вече Празник на кокошата чорба, който се проведе в Козаревец. Надпреварата е напълно анонимна, а журито оценява вкуса, аромата и консистенцията на супите. 

Представителите на читалище „Възпитател” и ККП „Здравец” в с. Кесарево, община Стражица, спечелиха втора награда. Третото място отиде пак в Мерданя, но при майсторите готвачи от клуба на пенсионера „Надежда”.
Отборът на клуба на пенсионера „Надежда” си тръгна и с отличието за най-атрактивен готвач, а наградата за етновизия отиде при домакините от Народно читалище „Земеделец - 1899” и ККП „Здравец” с. Козаревец.
БЛИЗО 200 ЛИТРА ЧОРБА СГОТВИХА 10 ОТБОРА В ПЕТЪК В КОЗАРЕВЕЦ. Девет от казаните бяха на представители от различни населени места в община Лясковец, десетият казан беше на Стражица. Извън класацията участва и кметът на Козаревец Парашкев Парашкевов, който с двете си помощнички Гинка и Дочка приготви 80 литра чорба. В нея имаше девет кокошки и доволно количество зеленчуци. Чорбата на кмета беше застроена с яйца и кисело мляко. „Знам, че повечето майстори готвачи не слагат мляко, но ние тримата смятаме, че млякото придава изтънчен вкус на чорбата. И сега ще ти кажа още една тънкост – как съм постигнал такъв ефектен цвят. Морковите се задушават предварително”, почти шепнешком обяснява Парашкев Парашкевов. И добавя, че другата му тайна е, че слага и мъничко копър освен магданоза.
„Аз в застройката слагам яйце, и то само жълтъка от него. Правя я без кисело мляко. По принцип застройката трябва да е гъста и плътна. Затова и прибавям много малко домат към супата. Това все пак не е доматена супа, нали”, обяснява Красимира Гайдарова, докато бърка чорбата в казана. Тя е шеф-готвачът от читалището в Мерданя. Горда е, че отборът на селото й печели три поредни титли, и с охота споделя, че ароматът и вкусът на чорбата идват и от отбраните подправки.
„Гледай сега, важното е кокошка да има в чорбата. И то кокошката да е тригодишна, черна, непреносена, петел да не я е качвал”, гордо изправя осанка Йордан Райков – Балкана от Добри дял. Той готви заедно с Ганка Василева, на която е предоставил предимството да бъде шеф-готвач. Затова Балкана стриктно следва нейните указания кога точно да прибави зеленчуците, солта, черния пипер, лимонената киселина.
ДОМАШНИ КОКОШКИ ВРАТ И В КАЗАНА НА ДОМАКИНИТЕ ОТ СЕЛО КОЗАРЕВЕЦ. Стефка Янакиева без притеснение дава рецептата, която знае от баба и майка. После добавя, че супата става истински вкусна, ако не ползваш съвременни овкусители и бульони. „Направи си всичко сама и ще видиш каква вкусна чорба ще ядеш. Не го слушай кмета, той не знае. Кисело мляко в застройката не се слага. Само жълтък. Нашата чорба първа свършва всяка година, значи е най-вкусна”, отсича леля Стефка. Освен това чорбата трябва да къкри на огъня два часа и да се препенва 10 пъти най-малко. И после допълва, че кокоша чорба в Козаревец някога са готвили за първи път на Петровден. Такава е била традицията, преди това хората са хапвали всичко друго, но не и този вид чорба. На Петровден са готвили петровско пиле, при това задължително в бакър, защото той придава друг вкус на всяка гозба.
ИВАН ЗВЕЗДЕВ РЪКОВОДИ РАБОТАТА НА ЖУРИТО И УСПЯ ДА ОПИТА всички чорби в състезанието. Докато готвачите баяха на своите произведения в казаните, на площада пред читалището 10 състава от община Лясковец се надпяваха, за да направят празника още по-весел.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе