Старият град празнува с чаршии и огнена фиеста



Празниците на Стария град ще оживят резервата от 22 до 28 септември. По традиция в последната седмица на септември калдъръмените улици стават сцена на работилници, панаири, фолклорни седенки, премиери на исторически книги. Мотото тази година е „Адрес на вечността”, а програмата е съобразена с вкусовите изисквания на деца и възрастни, казва шефът на Общински институт „Старинен Пловдив” Амелия Гешева.

Тържеството започва в 17 ч днес с изложба за историята на часовниците в Пловдив „Стрелките на времето” в къща „Недкович”. Оттам публиката се пренася на Античния театър, където ансамблите „Тракия” и „Филип Кутев” ще представят фолк фиестата „Заедно”. На следващия ден е представянето на книгата „Неканоничният Вазов” от Катя Зографова в Данчовата къща от 17 ч.

„Тримата велики български баси” са възпети в едноименната книга на Александър Абаджиев, чието представяне е в Балабановата къща на 24 септември от 18 ч.

Час по-късно е огнената фиеста на Пловдивската камара на занаятчиите, с която се дава старт на Уникалния пленер по ковано желязо. Майсторите ще пренесат огъня на ковачите от площад „Централен” до Лапидариума в Стария град с шумно шествие, което ще спре на площадката над Тунела. Там символично ще запалят огъня на нестинарите и ще продължат към центъра на Старинен Пловдив, където в импровизирани ателиета ще се срещнат сръчни занаятчии, творци и публика.

На 25 септември всички улици в Стария град ще станат чаршии заради Есенния панаир на занаятите. През деня ще се открие фотоизложба на Александър Михайлов "Традиции", ще се представят "Изтъкнатите "пловдивски" чехи и техните наследници /1880-1945 г./. В Етнографския музей ще се говори за археолога Петър Детев.

Малките таланти от ансамбъл ударни инструменти "Престо" към Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" ще свирят на сцената Римски стадион и ще подгряват публиката за мега фолклорния концерт на студенти и преподаватели от Академията аз музикално, танцово и изобразително изкуство, по случай 50-годишнината на вуза.

Следващият уикенд е посветен на фолклора, културно-историческото наследство, ретро шествия и творчески занимални на открито. Съпътстващата програма е филмова - в Културен център "Бялата къща" ще се въртят родни ленти, тематично обединени под заглавието "Това е България" всеки ден от 11 до 17 ч.



Източник: Марица





Коментари

горе