Още един наш продукт получи признание



Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер. „Роле „Трапезица” си завоюва престижно място между апетитните шедьоври на Стария континент въпреки сериозната конкуренция на държави с популярни по цял свят кулинарни изкушения.

Наименованието на този уникален български продукт произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите - Велико Търново. Той представлява пресован суровосушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат, напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. Месото се овкусява със смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън). Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на повече от 1200 защитени продукта.

Наименованието „Роле „Трапезица” е придобило гражданственост, без географският регион да оказва влияние върху производството му. Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна. „Роле „Трапезица” е подходящо за директна консумация.
С този деликатес нашите продукти в пъстрата европейска кошница от традиционни храни стават общо седем. За първи път в края на 2011 г. български продукт беше вписан в регистъра и това беше Горнооряховският суджук. По-рано тази година ЕК одобри включването на „Кайсерован врат „Тракия”, българското розово масло, панагюрската луканка, филе „Елена” и пастърма Говежда.



Източник: Животът днес





Коментари

горе