Искат българския "Урок" и в Токио



След като в неделя спечели Голямата награда за дебют от фестивала в Сан Себастиан, филмът "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще се състезава и на международния кинофорум в Токио. Преди 5 години Голямата награда в японската столица получи "Източни пиеси" на Камен Калев. Фестивалът в Токио е създаден през 1985 г., а тазгодишното му издание ще се състои между 23 и 31 октомври.

"Урок" разказва историята на обикновена учителка, опитваща се честно да си вади хляба, но натрупани дългове я тласкат към отчаяни действия. Филмът е копродукция между България и Гърция. В главната роля е Маргита Гошева.

Сред конкурентите на "Урок" в Токио ще бъдат "1001 грама" - новият филм на норвежкия режисьор Бент Хамер ("Фактотум"), френският "Свръзката" с Жан Дюжарден, италианският "Ледена гора" с Емир Кустурица и заснетият без диалог руски филм "Тест" на Александър Кот.

На специална прожекция Тим Бъртън ще представи откъси от новия си филм "Големи очи" с Ейми Адамс, чиято световна премиера се очаква на Коледа. Режисьорите на френския хит "Недосегаемите" Ерик Толедано и Оливие Накаш ще представят новата си комедия "Самба", в която на тъмнокожата звезда Омар Си партнират Шарлот Гензбур и Тахар Рахим.

Нюйоркският Музей за модерно изкуство (MoMA) ще представи съкровища от своята колекция - класически филми на Джон Форд, Елиа Казан, Винсънт Минели, Анди Уорхол, както и рядко показваната документална лента на Мартин Скорсезе от 1974 г. "Италоамериканец".



Източник: Труд





Коментари

горе