Поетична вечер в памет на Валери Петров



На 22 октомври, от 20.00 ч., в кафе-галерия "Антракт" ще се състои поетична вечер в памет на Валери Петров.

Вели Чаушев ще представи рецитал по "Случки от моя живот" и епизоди от проекта "В меката есен" на Валери Петров. На пианото ще му акомпанира Проф. Симеон Венков с авторска музика.

"Заповядайте, на по чашка в уютният Антракт, за да си припомним, макар с малка носталгия за онези позабравени истини, които Валери Петров ни завеща", канят организаторите.

На 94-годишна възраст в края на лятото си отиде големият български поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров. Поетът издъхна на 27 август след прекаран инсулт.

Той беше човек на надеждата и автор на прекрасни стихове. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор. Валери Петров остави и още нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Шекспир.

Всъщност Валери Петров е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Ще го запомним като непоправим оптимист.

Освен един от най-обичаните български поети Валери Петров е известен с детските си книжки, сценариите и най-вече преводите на Уилям Шекспир на български. Той е вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради детската книжка "Пет приказки", номиниран е за Нобелова награда, а от 2003 г. е академик на Българската академия на науките.



Източник: КРОСС





Коментари

горе