Крепостта Калята е построена на пътя на виното



Крепостта Калята край Якоруда е като магнит и за туристите, и за археолозите. Проучва се от 2007 година, а е построена през късната античност на ІV - V век. На практика твърдината е имала две крепостни стени – вътрешна и външна.

Разкрита и проучена е една вътрешна кула, която е характерна за късната античност. До северната кула са открити две помещения. Това са различни жилищни сгради – складови помещения, мазета. Крепостта има два периода, опожарявана е през ранновизантийския или късноантичния период и по-късно през Средновековието, някъде втората половина на ХІІ век. Тогава пожарът е бил много голям, тъй като около 40-50 см. е овъгленият пласт. В този пласт са намерени пет средновековни кръста от ХІІ – ХІІІ век, като два от тях са кръстове - реликварии. В единия от тях имало мощи и гръцки надписи. Крепостта е служела и като убежище.

Този археологически обект може да се превърне в туристическа дестинация, тъй като е само на 3 км от Якоруда. Теренът е труднодостъпен, но е близо до курортите Банско и Разлог. Необходимо е да се поеме инициатива за социализацията на самата крепост. Тъй като е открита и керамика от Х век, може да се предположи, че крепостта влиза във владенията на Първото българско царство още в края на ІХ и началото на Х век.



Източник: Стандарт





Коментари

горе