Родопски мохабети: Когато прозорците са един срещу друг



Живèли двамѝна на сèлу. Немèли комшѝйе. Врит по-млàдине  йòмнали па диньòса, пък стàрине измрèли. Тѝкали ейнѝ байè гадѝни, агà че еннà ỳтурна са вазхлòпало. Рѝпнала бỳршку женàна и са залепѝла на пèнжерана да вѝди да не е дашòл див хайвàнин. Пък то… двамѝна разтавàрет тòрби с еннò-дрỳгу. Тамàн ейнàе да слезè да пѝта кинà стàва и гльòда мажòн хи са врàща ат пòнникан и агà увàрдил прихадàнене, тòрнал нах тех. Падỳмили, кòлкну падỳмили, ейнòе нарàмил хàркамичкана с прèснуну и са кàчил ваз скàлине. Женàна зафàтила да гу разпѝтва и той хи рèкал, че ейнèва са са премèстили да живьòт ейтàм. Кỳпили кòщана ат внỳцине на измрèлине аткòле кумшѝи. Стàналу хи дрàгу на женàна, че ше ѝма с баннò да си предумòва, ама са пишмамѝла и зафàтила да прехàпва бòрнине и да вѝка:

-          А, чолèку, клàвай самàрен на магàрену и бỳршку тòрнавай нах градòн да кỳпиш пердè. Да ейсè си е бѝвалу и бес, òти немèше нѝкатро- и знàеш, че баннòш ми дахòда нàюм, или ма фàта сакантѝе, та ле па тензỳхен пòтник си сèда па вòтре, пък и чòстиш и без дрѝпи, агà е парàтку нах вòнка и двамѝната сме си па ейтỳва. Пèнжерине ни са каршѝ, ше ни вѝдет и сèтне ше ни дỳмет. Стàни вòри за пердè!

-           ỳседи са, бе жèну! Да ти ѝмам дèртавете! Аку йе или тѝ си свалѝм дрѝписе и зафàтим да пàткаме гòли па вòтре, те ше ни изпревàрет и напрèш нам ше закàчет пердè….



Източник: Родопчани





Коментари

горе