Крепостта Букелон



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

”Задължителни дестинации” е рубрика, в която ще представяме на вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочваме и не дотолкова популярни дестинации. Очакваме вашите предложения за рубриката!

Днес в рубриката „Задължителни дестинации“ ще ви представим една от многобройните крепости по българските земи, носещи спомена за отминали времена. Това е Букелон, която се намира на 10 км от с. Маточина, община Свиленград, до десния бряг на Тунджа. Издигната е през IV в., когато тези земи са в пределите на Византийската империя. Функцията й е била да защитава подстъпите към Адрианопол и Константинопол. През Х в. е разрушена, а два века по-късно върху останките й е издигната двуетажна крепост със сложен план. Това е най-добре запазената крепост по българските земи,  датираща от късното Средновековие.

Отдалеч се вижда запазената самотна кула с изронени от времето стени. Това са останките от голямо отбранително съоръжение, издигнато на мястото на по-стара крепостна стена, опасвала някога цялото плато. От древното укрепление личат само основите. Начинът на градеж и един монограм, изработен от тухли над входната врата на кулата, показват, че тя е издигната около ХІІІ в. Вътре се е влизало през добре защитена порта. В малкия двор край кулата се виждат следи от полуцилиндрични сводове, закриващи под себе си масивни тухлени стълби. Под тях пък се оформя обемиста цистерна за вода, вкопана в земята. Течността се е черпела от тесен отвор, закриван с голяма каменна плоча. Самата кула е запазена до 10 м височина и представлява огромна продълговата постройка.

Историческото минало на постройката се свързва със споменатия в историческите извори град Букелон. Край него на 9 август 378 г., водените от свирепия Фритигерн готски пълчища разгромяват римските легиони и убиват самия император Валент. По други сведения край Букелон на 14 април 1205 г. става прочутата Одринска битка, в която армиите на цар Калоян нанасят унищожително поражение на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход и пленяват господаря на Латинската империя Балдуин Фландърски.

Руините край с. Маточина са обявени за обект от национално значение през 1968 г.



Източник: Bulgarian History





Коментари

горе