Специален подарък за българските деца в Украйна



По повод Деня на бесарабските българи 29 октомври, Сдружение „Азбукари“ направи специален подарък за българските деца в Украйна. В различни градове в Украйна, където има български училища, ще бъде раздадена много интересна карта на България, в която има стотици илюстрации на природните богатства, флората, фауната, културно-историческите забележителности, черквите, манастирите, фолклора, древните съкровища и пр. на страната.

IL-05

Историята на бесарабските българи започва от преди около 200 години. Спасявайки се от Османската империя, десетки български семейства се преселват в Южна Бесарабия. Там се създават нови поселения. Българите пренасят своя бит, език и култура. След основаването на българските села и град Болград, българите започват да строят църкви, а след това откриват училища. Болградската гимназия е исторически значимо училище не само за българите в Бесарабия, но и за България. Тук се обучават исторически личности като Александър Малинов, Олимпий Панов, Александър Теодоров-Балан, Данаил Николаев, Иван Колев, Димитър Агура, Георги Сгурев и много други, които активно участват във възстановяването на българската държава след Освобождението от османско владичество.

През последните два века съдбата на Бесарабия е достатъчно пъстра: тя е под властта на Царска Русия, Съветския съюз, Румъния, отново на Съветския съюз, а днес на Украйна и Молдова. Държавните граници се променят, но българите успяват да запазят националното си самосъзнание, пазят се традициите, обичаите и езикът, а любовта към България, предадена от поколение на поколение, остава все така силна и емоционална.

IZ-20

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. Идеята за този празник се ражда през 1938 г., когато в България тържествено е отбелязана 100-годишнината от освещаването на катедралния храм „Свето Преображение Господне“ в Болград, Украйна. С този акт се отдава дължимото уважение на тази общност, която е участвала в борбата за национално и културно възраждане на българския народ и в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 г.

За запазването на българщината в Украйна днес работят редица организации и дружества. Една от тях е Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Една от първите задачи на Конгреса на българите в Украйна бе създаване на образователни центрове, които да дават възможност на българчетата да учат роден език, литература, история и география. Така през 2008 г. бе открит първият Български културно-просветен център „Аз Буки Веди“ в гр. Одеса. Филиали на „Аз Буки Веди“ днес работят в градовете Иличовск, Измаил и Болград, в които се обучават 500 деца.

OD-11

Освен в Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, роден език и литература се изучава в 35 училища в Одеска област, в които се обучават предимно българчета. Тази година всички те получиха специален подарък от България. По случай Деня на бесарабските българи 40 училища от Одеска област получиха образователни карти на България. Тези карти са изработени по инициативата на “Cдружение Азбукари“ и онлайн магазина eМАG и са част проекта „Обичай Родината“. В началото на тази учебна година “Cдружение Азбукари“ решава да зарадва учениците в България с много интересна карта, която има 500 илюстрации на природните богатства, флората, фауната, културно-историческите забележителности, черквите, манастирите, фолклора, древните съкровища и др. Картите бяха предадени по време на посещение в София на делегация от Български младежки клуб „Актив“.

OD-15

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“: „Детските карти на България са безценен подарък за нашите ученици. Образователната карта е уникална енциклопедия на България, която е събрала в себе си информация за природните богатства, флора, фауна, културните забележителности и паметници. Благодарим на “Cдружение Азбукари“ за прекрасната образователна инициатива „Обичай Родината“. Чрез нашите координатори картите се разпределят по училищата в момента и се надявам да успеем до 29 октомври всички училища да ги получат. Убеден съм, че чрез тази инициатива България ще стане по-близка за децата ни, а за учителите ще стане по-лесно да водят часовете си. Образователните проекти са дългосрочна и необходима инвестиция за запазването на българщината навсякъде по света“.



Източник: Euro Chicago





Коментари

горе