Гришо е част от световния тенис елит



След тежката загуба от шотландеца Анди Мъри на "Мастърс 1000" турнира в Париж сезонът за най-добрия български тенисист в историята Григор Димитров приключи. И въпреки че на всички ни се искаше Димитров да се класира за заключителния Топ 8 турнир в Лондон, няма причина да бъдем разочаровани. Това беше най-успешният сезон в кариерата на Гришо досега. Нещо повече - това беше сезонът, който го легитимира като част от световния елит.

Постиженията

С успеха си над Пабло Куевас във втория кръг в Париж Димитров закръгли победите си през сезона на 50 (рекордна бройка за него на ATP ниво), докато загубите му са 18. Хасковлията успя да спечели три титли през годината, и то на три различни настилки. Той триумфира на престижната надпревара в "Куинс Клъб" (трева), грабна трофея в Букурещ (клей), а стигна и до титла от сериите АТР 500 в Акапулко (твърди кортове). Освен това през годината Гришо игра и четвърти финал - преди няколко седмици в Стокхолм, но там допусна и единствената си загуба в директен мач за трофея - с 1:2 сета, от чеха Томаш Бердих.

За първи път в кариерата си Гришо стигна и до полуфиналите на "Мастърс 1000" турнирите - съответно в Рим и Торонто.

Хасковлията завърши сезона с актив от 3645 точки и над 2,5 милиона долара, спечелени от наградни фондове. Той ще завърши годината като световния №11, след като за известно време достигна и до 8-ата позиция в класацията на ATP.

Големият шлем

Достигането до полуфиналите на турнира от Големия шлем - "Уимбълдън", пък безспорно бе най-силният момент за Гришо през миналия сезон. Той постигна пет победи на тревата в "Ол Инглънд Клъб", включително и 3-сетов успех над защитаващия титлата си Анди Мъри на 1/4-финалите. На полуфиналите Димитров изигра отличен мач срещу световния номер 1 Новак Джокович, като огромната класа на сърбина му помогна да вземе два тайбрека, с които да стигне до победата в 4 сета.

Още в началото на годината - на Australian Open, българинът загатна, че го очаква силна година. На Зеления континент Гришо за първи път в кариерата си достигна до 1/4-финалите на турнир от Големия шлем и въпреки че игра равностойно, загуби от Рафаел Надал.

На US Open, където Димитров никога досега не беше записвал победа в основната схема, стигна до 4-ти кръг, но там беше надигран от французина Гаел Монфис.

Единственото по-голямо разочарование беше Откритото първенство на Франция "Ролан Гарос", където Гришо загуби още първия си мач от Иво Карлович с 0:3 сета.

Слабостите

Естествено, няма как да си затворим очите и за някои слабости, които Григор Димитров демонстрира през годината. За пореден път той беше бледо копие на себе си на турнирите в Азия, като в Шанхай загуби от френския ветеран Жулиен Бенето. През този сезон Гришо записа едва 4 победи срещу играчи от Топ 10 (за сравнение през 2013 г. победите бяха 3) срещу 8 загуби. Направи впечатление, че в повечето от решаващите мачове първият сервис изневеряваше на Димитров и не му носеше нужната стабилност.

Най-големият проблем обаче бяха двойните грешки, които Гришо допусна през годината. Бройката им - 213, е в пъти по-голяма от тази на Джокович или Надал например. Още повече - Гришо е тенисистът с най-много двойни грешки от играчите в Топ 12, както и единственият с над 190 двойни грешки. Ако успее да стабилизира и тази част от играта си, няма никакъв спор, че следващата 2015 г. ще е далеч по-успешна за Гришо. Той и треньорът му Роджър Рашийд доказаха, че искат да вървят само напред и нагоре. През 2014 г. те положиха основата, сега остава просто да надградят. А логиката сочи следното - стабилно присъствие в Топ 10, титла или финал на турнир от Големия шлем и "Мастърс 1000".



Източник: Новинар





Коментари

горе