Произведено в България се показва на "Златен лъв"



Промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) да бъдат  от приоритетите на парламентарната дейност.  Час по-скоро  отново да бъде разгледан и в 43-тото НС да добие живот, който наистина ще облекчи условията, при които българските производители работят. За това апелира  почетеният председател на Съюз Произведено в България и дългогодишен директор на НДК Христо Друмев преди откриването на изложението "Златен лъв".

Изложението подкрепя и представя родното производство. То се провежда в Зала "Универсиада" за пети пореден път. За 15 дни участващите в него 120 фирми, от които 25 български занаятчии,  представят на столичани и гости много продукти на цени от производителя.    Изложенията "Произведено в България" започват преди 21 години, когато е създаден съюзът, припомни Христо Друмев.  Основната задача е да се предизвикат българските граждани, потребители да купуват и да ползват с предимство българските стоки и услуги. "Всеизвестно е, че икономическото благоденствие на която и да е страна зависи най–вече от участието на т. нар. малки и средни предприятия, включително и фамилните", припомни Христо Друмев. Като генерален директор на НДК тогава изложенията започват там. Те се провеждат с голям успех и носят  приходи и за НДК. Най-хубавото е , че се скъсява пътя  между производителите и потребителите.

Христо Друмев каза, че за зла участ все по–силна става необходимостта от такива изложения.  В последните години те започват да се организират в зала "Универсиада". Цените за наем са много народни, на някои дори безплатни, каза Друмев. Идеята ми, че България трябва да предпочита да избира това, което се произвежда в страната, в момента е още по–силна поради  международното и политическо положение в Европа след кризата в Украйна, подчерта той. Друмев посочи санкциите срещу Русия и отговорът на страната, която спря стоки от Европа. Тези стоки най–неочаквано се появяват в България, каза той и посочи, че те са със субсидирани цени, т.е. и по-евтини.  Голяма част от потребителите като отидат в чужди вериги и виждат, че българското макар и хубаво е по–скъпо дори и с лев, той избира чуждото. Христо Друмев посочи протестите с изливане на мляко по асфалта.  В момента има многообразие от чужди търговски вериги, там предимно има чуждестранни стоки. Българските стоки там се приемат предимно на консигнация, принуждават ги да плащат около 10 вида  най–различни такси и при това положение са силно онеправдани, каза Друмев и тук припомни, че в края на предишният парламент бяха приети, но не окончателно промените в закона за защита на конкуренцията. Тъй като в момента българските производители са онеправдани и е необходимо да има законови промени, които да подобрят тяхното положение от юридическа гледна точка, той апелира промените в този закон да бъдат сред приоритетните дейности на сегашния парламент.   

Семейството на инж. Веселин Илиев отглеждат 220 пчелни семейства около Плевен. Те са проявявали интерес да продават в големи магазини, но признава,че условията са много тежки за тях. "Ние сме земеделски производители и цените, и условията, които се налагат – просто не можем да издържим", каза пчеларят и посочи,че те не произвеждат и толкова големи количества. Пчелари Илиев са носители на Сребърен лъв от това изложение. Доволни са, защото им се дава възможност пряко да контактуват с клиентите.  Именно заради това и те имат голяма полза от изложението.  В София предлагат истински мед и медни продукти. Като Пчелен еликсир, който сами са разработели и патентовали. Казват, че той е мощен натурален биостимулатор. Семейство Илиев разкриха и каква е тайната и как и в магазина можем да разкрием истинския мед от неистинския. Мирана Илиева взе буркан с техния мед и показа, че при обръщане се получава топка като сфера като топче за игра, която се движи бавно.

Стела Николова е представител на русенска фирма, която произвежда  детско – юношески облекла. Те участват ежегодно на изложението и казва, че имат полза от това. Хората виждат какво произвеждат, представят и новите си продукти. Като цяло се подкрепя българско, това е важно – хората да виждат,че има развитие, каза младата жената.



Източник: БГНЕС





Коментари

горе