Тракийски рудници, гробници и светилища край Малко Търново



Малко Търново се намира в Югоизточна България, намира се в природен парк „Странджа”. На запад от Малко Търново се издига най-високият връх на българска Странджа – "Голямо Градище" (709 м.н.в.). Само на територията на община Малко Търново са открити около 70 древни рудника, а в околностите на самия град – четири пещи за топене. За открит в местността Мишкова нива четиристранен мраморен жертвеник се говори за старото рударство в този край, пише Hobito.com.Местността Пропада се намира на 3 километра северозападно от Малко Търново, на склон са разположени около 40 надгробни могили, в местността има комплекс от четири различни типа гробници и цистови гробове, функционира като своеобразен "град на мъртвите" през елинистическата и римската епоха. В изградените от мраморни блокове гробове са открити монети, свидетелстващи за съществуването на "Хароновия обол" – обичай, свързан с плащане за преминаването на мъртвия през подземната река Стикс.

Малка бронзова монета (обол) била поставяна под езика на погребвания, за да плати на Харон – лодкаря на подземното царство. Археологически анализ посочва последната дата на използване на обекта – ІV век от новата ера. Архитектурата на куполната гробница на върха на хълма напълно съответства на V – ІІІ в. пр. Хр. тракийски култови сгради под могилен насип. В периода до ІV в. от н.е. е използвана многократно.

В местноста Мишкова нива през 1981 г. до 1983 г. е намерена тракийска гробница светилище. Намира се на 3 километра югозападно от Малко Търново. Светилището е част от голям комплекс, който се състои от крепост на върха "Голямо Градище", рудници в подножието му, могилен некропол, укрепени сгради и урбанистични останки.

В края на бронзовата епоха на Мишкова нива е бил изграден долмен. През старожелязната епоха около това свещено място се образува могилен некропол, поддържан през цялото първо хилядолетие пр.н.е. и по-късно. Впоследствие недалеч от разрушения долмен започва да се изгражда култово съоръжение.

Първият етап на което наподобява долменна конструкция, вторият е гробница, градена с хоросан и крепида, а третият – мраморна куполна гробница от императорската епоха. Била е използвана като хероон (светилище на митично или реално съществуващ цар, жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел.



Източник: Блиц





Коментари

горе