В крак с технологиите – в Сливен се сдобиха с 4D ехограф



В Сливен вече бавно, но сигурно има влизат в крак с новите технологии. Градът вече се радва на 4D ехограф. Апаратът ще помогне на акушер-гинеколозите да могат да направят прецизен биофизикален скрининг на плода до 12-13 седмица от зачеването. Това стана ясно от думите на акушер-гинекологът д-р Георги Илиев, съобщава агенция "Фокус".

По думите му, това при 4D ехографията означава, че снимката е триизмерна - височина, дължина и дълбочина, но образът е в движение в реално време. Той дава възможност за по-качествен образ, виждат се много миниатюрни подробности на бебето.

"Целта e да се видят аномалии на плода в най-ранните възможни срокове", обясни д-р Илиев и добави, че апаратът е единствен в Сливен и ще спести на бременните жени пътуване до София, Пловдив или Стара Загора, където има 4D ехограф”.

По думите му, най-често срещаните проблеми на плода са сърдечните малформации - 3%, следват генетичните промени. Синдромът на Даун се появява на 1 на 850 раждания. "Възрастта е огромен фактор за бременността на жената, като след 35-годишна възраст рискът да роди дете с увреждания се покачва значително и това е смисълът на тези скрининги", обясни специалистът.

Д-р Георги Илиев е убеден, че за да се подобри качеството на диагностиката и лечението, трябва да се инвестира в нова апаратура и привличане на специалисти.



Източник: iNews





Коментари

горе