Знаме на въстаниците от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар ще бъде връчено на председателя на Народното събрание



Българи от Македония опазиха 111 години знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Знамето ще бъде връчено на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в 11.00 часа в Клуба на народния представител. Председателят на НС ще го предаде на доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, където знамето ще бъде съхранявано. В НВИМ се съхраняват още знамената на българските въстаници от Охрид, Струга, Странджа и Родопите (Ахъчелеби). Инициативата се осъществява със съдействието на информационна агенция „Фокус“.
Знамето е ушито от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния войвода Апостол Петков Терзиев - Ениджевардарски, наричан още Ениджевардарското слънце през зимата на 1903 г.
На 20 юли 1903 г. на връх Илинден в село Корнишор, разположено в подножието на Паяк планина, на 13 км. северно от Енидже Вардар, пред това знаме се заклеват 250 четници от ениджевардарските чети на войводите Апостол Терзиев, Иван Орджанов - Иванчо Карасулията и кукушката чета на войводата Кръстю Асенов, племенник на Хаджи Димитър.
Въстаниците водят боеве при Гюмендже на 28 юли 1903 г., на връх Гандач в Паяк планина на 27 август 1903 г. край село Рамна на 9 септември 1903 г., на връх Гандач на 12 септември 1903 г. и на връх Гола Чука в Паяк планина на 14 септември 1903 г.
Учителката Мария Капитанчева е възпитаничка на Френския колеж в Солун.
След въстанието знамето е спасено от отец Димитър Джутев, служил в българската църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Енидже Вардар и е спасено, заедно с трите му деца.



Източник: Фокус





Коментари

горе