Бургазлийка стана донор и спаси четирима



37-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, е станала донор, спасявайки живота на трима души у нас и на един във Виена, съобщиха от здравното ведомство.

На 12 декември 2014 г. в МБАЛ-Бургас 37-годишна жена изпада в мозъчна смърт и е кондиционирана за донор. Близките ѝ взимат благородното решение да бъде спасен животът на тежко болни пациенти.

Експлантирани са черният дроб, бъбреците и сърцето.

Чернодробната трансплантация и бъбречните трансплантации са извършени в Университетската болница „Лозенец“, като пациентите са в добро постоперативно състояние.

Поради липса на подходящ реципиент в България, сърцето е трансплантирано на пациент във Виена по линия на “Евротрансплант”.

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към колегите от МБАЛ Бургас, Спешна помощ и трансплантационните екипи.

За близо 2 месеца това е третата донорска ситуация в бургаската болница.

На 24 октомври 58-годишна жена стана донор и спаси живота на трима души. Тя бе приета в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ-Бургас в кома и с мозъчен кръвоизлив. След като е установена мозъчна смърт, близките й дават съгласие за донорство.

Само седмица по-късно - на 1 ноември 50-годишна жена изпада в мозъчна смърт и е кондиционирана за донор. И тя спасява живота на трима души.

98 органни трансплантации от началото на годината

От началото на годината досега са били извършени 78 трансплантации от починал донор и 20 от жив донор, каза пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по трансплантация Мариана Симеонова, цитирана от БТА.

По думите й близо 1100 болни българи чакат за трансплантация на орган, като 900 от тях чакат трансплантация на бъбрек.

"Пациентите с бъбречна недостатъчност на диализно лечение са 3500, но през последните две години се увеличават бъбречните трансплантации преди болните да достигнат до диализно лечение, което е успех за нас", каза проф. Емил Паскалев, нефролог в Александровска болница.

По думите му, детските бъбречни трансплантации се извършват по-трудно, защото трупното донорство е ограничено.

Живото донорство на бъбрек от родител на дете също е силно затруднено поради физически особености на децата, особено под 10-годишна възраст.



Източник: burgasnovinite





Коментари

горе