Столичани доят овце в Делчево за ЧНГ



В гоцеделчевското село Делчево по традиция десетки столичани ще посрещнат новата 2015 г. Те отдавна са резервирали къщи за гости в селището, което е скътано в Пирин планина. „Докато модерните хотели по курортите се чудят как да привлекат гости, при нас няма такъв проблем. Няма да е пълно на 100%, но интересът на туристите е налице. Знаем как да посрещнем туристите, няма да се изложим", категорични са 60-те местни жители. Селяните знаят как осигурят атрактивно изкарване на празниците за своите гости.

„Гарантираме екологично чисти плодове и зеленчуци, произведени от нас. Който иска, може сам да си сготви. Даваме и мляко да си доят от козите, овцете или кравите. Повечето имат желание и кураж сами да си издоят млякото. Но задължително и ние сме с тях, че да не стане някоя беля. Виното си точат сами в избите, така им се услажда повече", твърдят с усмивка бабите. Някои от дамите минават и бърз курс по плетене. Пенсионерките в селището им показват тънкостите на плетивото и с две, и с една кука. „За 3-4 дни с наша помощ си изплитат по 1-2 чифта вълнени чорапи или ръкавици, за да им е топло през зимата", допълват пенсионерките. Възрастните жени признават, че половината им гости се отдават само на отдих и веселие, но останалите пробват някоя от многото атракции в селото и така правят престоя си тук незабравим. Селището примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик - амфитеатрално разположение на къщите и тесни, покрити с калдъръм, улички. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през 19-ти век и в началото на миналия век от местни майстори.

В селището в последните десетина години се вдигнаха много модерни къщи – не само нови, но и се ремонтираха стари постройки. Броят на леглата за гости в селището е почти 200. Наемите на жилищата, които разполагат с всички необходими удобства, вървят различно. Според големината на домовете и броят на спалните помещения. Къщи за 10-12 души вървят между 200 и 300 лева на вечер. Има и по-малки къщи – за 6-8 души, в които наемът излиза около 140-150 лева. В най-големите постройки, които са за 15-20 души, цената е поне 400 лева. Във всички има телевизори, санитарни възли, бани, интернет, а в някои дори джакузи, казва управникът на курортното селище Иван Панайотов. Заради бума на туристи в Делчево отвориха врати цели 4 заведения, за да има къде гостите да купонясват на празниците.



Източник: Стандарт





Коментари

горе