Дворецът на Асеневци на хълма Трапезица ще засенчи Царевец



Дворецът на първите Асеневци, който е на хълма Трапезица във Велико Търново, ще засенчи до месеци славата на съседния Царевец.

Идеята за реставрацията, която следва всички археологически данни, е на Бойко Борисов. Премиерът разказал въодушевено за възстановяването на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова в петък.

Вчера общината във Велико Търново обяви официално, че започва възстановяването на двореца на хълма Трапезица, където някои археологически находки стигат височина 6-8 метра.

Отварянето за посетители на втория царски хълм във Велико Търново, е една от целите на кмета на града Даниел Панов. Още преди година общината закупи и най-големия у нас релсов асансьор, който да изкачва туристите на хълма.

Очаква се съвсем скоро Министерският съвет да гласува средства за реставриране на три паметника на културата с национално и световно значение, за да се превърнат те в привлекателни обекти на културно-историческия туризъм, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

В НИМ вече има и идеен проект за възстановяванто на арх. Пламен Цанев. Средствата ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде Националният исторически музей. Идеята на премиера Бойко Борисов се родила след големия успех на вече реставрираните крепости.

Както установи чрез археологическите си разкопки проф. Константин Тотев, дворецът при царете Петър, Асен, Калоян и Борил не е бил на Царевец, а на Трапезица.

Цар Иван Асен II е преместил царската и патриаршеската резиденция на новото място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място - там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г., твърди проф. Божидар Димитров.



Източник: 24 часа





Коментари

горе