BBC: Най-старият европейски град е в България



Български археолози казват, че са открили най-стария праисторически град в Европа, съобщава BBC.  Укрепеното с крепостни стени селище се намира в близост до Провадия. Учените смятат, че то е било важен производител на сол. Откриването му в Североизточна България вероятно е свързано с Варненското златно съкровище, намерено преди 40 години.  Златното съкровище, открито през 1972 г. при разкопките на Варненския халколитен некропол, се смята за най-старото обработено злато в света.

Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му на между 4700 и 4200 пр. н. е. - около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.  Според учените жителите на селището са варяли вода от местен извор и са я използвали, за да правят тухли от сол, които са служели за съхраняване на месо.В тези времена солта е била изключително ценна стока и това би могло да обясни огромните крепостни стени, ограждащи селището.  Разкопките на мястото са започнали през 2005 г. и са разкрили и останки от двуетажни къщи, множество изкопи, служещи за изпълняване на ритуали, както и части от порти и бастиони.

Наскоро археолозите откриха и малък некропол, който все още проучват.  Не говорим за град като полисите в Гърция, древен Рим или средновековна крепост, а за селище от петото хилядолетие преди Христа, обяснява Васил Николов от Националния археологически институт пред "Франс прес". Археологът Крум Бъчваров казва, че последните открития са изключително интересни.  Високите стени около селището, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в разкопките в Югоизточна Европа, обяснява той. Подобни солни мини близо до Тузла (Босна) и Турда (Румъния) могат да докажат съществуването на цивилизации, които са добивали мед и злато в Карпатите и Стара планина в този период.



Източник: ПРЕСА daily





Коментари

горе