Гражданинът се връща на село



Стара селска къща, но в добро състояние и модерно обзаведена. Такъв втори дом до 40 хил. лв. търси урбанизираният българин, показват данните на брокерите на недвижими имоти.

Двете липи отпред са носталгична отживелица. Задължително условие обаче е близостта до града - не повече от 30-40 километра, както и добра транспортна връзка и инфраструктура в прилично състояние.

Селските къщи преживяват ренесанс и отново са хит на пазара след стагнацията заради кризата. През последната година продажбите са се увеличили с над 40% спрямо същия период на миналата година, отчитат от компанията за имоти „Бългериан пропертис“.

Най-многобройни през лятото са сделките в Бургаско - около една трета от общия обем. Именно затова и ценовите нива там са най-високи - средно по 28 000 евро.

Интересът към къщите в Предбалкана се възобновява.

Най-евтино вървят къщите в Ямболско

по 14 000-14 300 евро. Във Варна и Добрич цената е средно 18 000 евро.

Други райони, които привличат вниманието на купувачите, са селата около Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово, където къщите са доста по-евтини от тези по морето. В същото време има качествени и ремонтирани имоти на средни цени около 15 000 евро.

Пазарът на селски къщи около Велико Търново, Дряново и Габрово също започва да се раздвижва, коментират брокери. Сред купувачите, които доскоро бяха основно чужденци, вече има и доста нашенци. Къща в старинен български стил в село Бериево се продава за 30 хил. евро. Тя се намира в подножието на Балкана и е с

площ от 280 кв.м и дърворезба на таваните

„Не е задължително обзавеждането да е луксозно или ново. Най-важно за клиентите е постройките да са конструктивно здрави и да не се налагат основни ремонти”, обясни шефът на една от големите агенции за недвижими имоти във Велико Търново Тодор Тодоров. В селата наоколо може да се намерят къщи и по десетина хиляди лева. Обикновено обаче или самата жилищна сграда е малка (до 50 кв. метра обитаема площ), или селото е по-отдалечено от града.

Малко по-евтини са имотите около Габрово. Разликата в сравнение с търновските селски къщи е около 15%.

Баснословни са цените в Боженци и Арбанаси

които са архитектурни резервати. Там изцяло реновираните къщи се продават най-малко за 120 хиляди лева. Има оферти и за по 250 хиляди лева, които включват големи градини с басейн.

Въпреки оживлението от страна на българските купувачи чужденците са готови да инвестират два пъти повече пари в купуването на жилище на село. Обикновено те търсят имоти на стойност от 30 до 40 хиляди евро, в които може веднага да се влезе, без да се правят ремонти.

Англичани вече почти не останаха

в списъка на купувачите. Те продават имотите си. Най-многобройни са руските клиенти, посочи Тодоров. По данни на негови колеги от националните агенции за недвижими имоти руснаците са около 30% от всички купувачи на къщи по селата. Отскоро сред клиентите има белгийци и холандци –  само за последните два месеца с тях има сделки в пет села около Велико Търново.

Докато бизнесът със стари къщи в региона на старопрестолния град процъфтява, пазарът на такива имоти около Троян и Априлци в последните месеци е сринат.  Всеки трети продава, но няма купувачи при исканата цена, показа проверка на „Преса“.

След бума на търговията с къщи, вили и парцели през 2006-2008 година сега е мъртвило, обясни посредникът Лалю Димитров. За три години

цените на имотите са паднали между 5 и 8 пъти

Дворно място със занемарена постройка в Терзийско с хубав изглед към Балкана сега може да се намери за 8-10 хиляди лева, докато по-рано се е продавало за над 40 хиляди. А селото е престижно място за живеене - там реставрирани домове имат актьорите Аня Пенчева и Венцислав Кисьов, певецът Илия Луков, художникът Цвятко Дочев, бившият зам.-кмет на София Минко Герджиков. Наскоро цената на напълно обновена голяма къща с двор от 600 квадрата в Орешак паднала от 66 хиляди на 37 хиляди евро, но

купувач пак няма

Същото е положението и в курортните селища Шипково и Чифлика. Къща за гости до извора с топла минерална вода първоначално се е продавала за 2 милиона евро, но цената й вече е паднала наполовина. От месеци 4 хотела в Троян и Априлци търсят купувачи. За това време исканата сума за единия от тях се е сринала от 20 милиона на 7 милиона евро.

„Собствениците на хотели и къщи за гости са ползвали банкови кредити, които сега не могат да връщат. Принудени са да разпродават имотите на безценица“, обяснява ситуацията Цанко Спасовски, собственик на кантората „Хемус Консулт“. Мижавият пазар на недвижимости бил именно там – от длъжниците на банките и при съдия-изпълнителите. Рядко се търсели посредници. „От две години сме преустановили дейност по сделки с имоти“, заяви за „Преса“ Магдалена Събчева от фирма „Винехс“.

Според Спасовски квадратен метър от урегулиран парцел в атрактивна зона досами пътя за Троянския манастир може да се продаде най-много за 20-25 лева. И в никакъв случай за 20 евро на квадрат, както се предлага от година. А земеделската земя, която преди три години вървяла по 3000 лева за декар, сега можело да бъде придобита и по 300. Единственото частично раздвижване в пазара имало покрай търсенето на земеделска земя за овощни градини заради осъществяването на европроекти. Но и там купувачите не давали повече от 250 лева за декар.



Източник: ПРЕСА daily





Коментари

горе