Най-добрите сайтове за туризъм и пътешествия в България



В търсене на мястото

Като запален турист често търся информация за интерсни и нови за мен места. Така попадам на огромен брой сайтове за туризъм и пътувания, всички те много различни по визия, съдържание, модел. Всеки път, когато търся туристическа информация, тръгвам сякаш от нулата – търся в Гугъл, следвам разни линкове, после други. Липсва ми мястото, което да събере в едно сайтовете на туристичека тематика.

Така с течение на времето в мен се зароди идеята да намеря, оценя и покажа едни от най-добрите сайтове за туризъм и пътувания в България.

Тук представям един свой обзор на българските сайтове за туризъм и пътешествия, който се надявам да даде полезна информация къде какво може да се намери в българския уеб за туризма.

Сайтовете, които включих в моето изследване, подбрах с помощта на:

  • списъците с туристически сайтове в различни портали;
  • търсене в Гугъл по определени ключови думи.

Изложените заключения са направени въз основата на повече от 150 разгледани и оценени сайта за туризъм и пътешествия.

Основните критерии, които използвах за оценка, бяха следните:

  • интересно съдържание, посветено (поне в по-голямата си част) на туризъм и пътешествия в България,
  • добър външен вид,
  • честота на обновяване на съдържанието,
  • възможност за коментари и дискусии,
  • НЕанонимност.

Искам да подчертая, че в изследването ми не влизат фирмени сайтове на туристически агенции и туроператори, тъй като поради самото си естество това са сайтове, рекламиращи съответната фирма и нейните услуги. По тази причина информацията за туристическите дестинации и атракции е част от описанието на самата услуга, а не основна информация.

Също така не съм включила и популярните напоследък портални сайтове за места за настаняване и хранене, самолетни билети и екскурзии. Тези портали са он-лайн бизнеси, всеки от тях  – със съответния бизнес модел, основен акцент на сайта. В следствие на това информацията за интересни места, доколкото я има в тях, е предимно съпътстващо, а не основно съдържание.

Поглед към туристически уеб сайтове

Сайтовете за туризъм и пътешествия могат да се разделят в две основни  групи – информационни сайтове за туризъм и лични блогове с пътеписи и лични впечатления.

Информационните сайтове съдържат интересна информация относно различни места и маршрути. Много от тях съдържат и пътеписи. Част от тях са он-лайн бизнеси (медии), но техният бизнес модел е прост – приходи от реклама. Някои от малките информационни сайтове за туризъм се опитват да привлекат средства, призовавайки за дарения. Но тези средства, доколкото може да се съди от самите сайтове, покриват известни разходи за поддръжка на сайтовете, а не генерират някаква печалба. Както и да е, важното в случая е, че основното съдържание в тези сайтове е свързано с туризма. Те дават полезна информация за туристически дестинации, маршрути и различни съвети, свързани с пътуванията до различни интересни места.

Голяма част от тези сайтове прдставляват регионални портали за туризъм, предимно поддържани от съответните общини.

Другата основна част от сайтовете за туризъм са личните блогове с пътеписи. Те присъстват в интернет в изключително изобилие. Много от тях са с доста оскъдно съдържание. Повечето са много неподредени – текст и снимки летят на различни страни, има големи бели пространства, при някои – джаджите в страничната част – също летят; не се обновяват редовно, при някои не се допускат коментари, липсва информация за блога или автора. От друга страна всички тези проблеми са напълно естествени за личните блогове, имайки пред вид, че много от тези блогове се пишат от хора неспециалисти в уеб технологиите, с различни познания, интереси и опит. Но това е и ценното в случая – „травел блогъри“ много, истории за интересни пътешествия – още повече.

Все пак, от многото лични блогове за туризъм и пътувания, мога да откроя няколко, които изпъкват с добрия си външен вид, съдържание, фотографии, редовно обновяване. Всички те са поместени в списъка по-долу.

Топ 20 български сайта за туризъм и пътешетсвия

Опитах се чрез тази статия да представя едно мое лично наблюдение върху сайтовете за туризъм в България. Старала съм се да бъда обективна и да дам точна, интересна и достатъчно пълна информация. Ако съм пропуснала някой важен сайт, може да ми пишете с информация чрез формата за контакт.



Източник: eliivanova





Коментари

горе