Как се промени за 100 г. идеалното женско тяло



Момиче от 20-те години

Прочутите закръглени форми на Ким Кардашиян шестват по кориците на светските списания, но този образец за женска красота невинаги е бил на мода.

През последните 100 г. представите за идеалното женско тяло се променят многократно и почти всяко десетилетие идва със свои норми за хубост, които се опитва да наложи. В. “Дейли мейл” реши да се обърне назад към миналите поколения, за да направи преглед как са се променяли стандартите на женската привлекателност.

В началото на миналия век идеалът за хубост се асоциира с “момичетата Гибсън”. Наричат се така заради илюстрациите на Чарлз Дана Гибсън, които стоят в основата на този модел на женската физика. А той е свързан с по-висок ръст, голяма гръдна обиколка и сравнително изпъкнал ханш. Погледната в профил,

тази фигура прилича

на обърнат S

Впечатлението се подсилва от факта, че по това време са били носени изключително стегнати корсети, които са правели талиите тънки като на оси. Най-известните “момичета Гибсън” са Камий Клифърд и Евелин Несбит.

Женската фигура значително изтънява около 1920 г. Бюстът почти изчезва, ханшът се стопява. Заради кризата по онова време в много семейства храната не достига и огромна част от жените и децата са недохранени. Така че по онова време жените не се нуждаят от персонален треньор, за да изглеждат елегантни и да свалят излишните килограми. Модата следва този идеал за красота - роклите стават по-къси, за да показват стройните крака, и падат свободно, хит са леките материи - сатен, коприна. Моделите за подражание са звездите на нямото кино Олив Томас и Алис Джойс. Парадоксално е обаче, че именно по това време са измислени диетите.

Дължината на дрехите тръгва надолу, когато заради рухването на финансовите пазари през 30-те години самочувствието също се срива. Закръглените форми се връщат в модата, а жените престават да разголват раменете си. Иконата на тази епоха е Джийн Харлоу. Типът жени като нея стават популярни като секссирени. Джийн е най-голямата кинозвезда на 30-те, известна като “русата бомба”.

Този по-закръглен вид е популяризиран от медиите и така плавно се навлиза в епохата на кралиците от екрана на 40-те години. Жените от това време са с 2,5 по-широка талия от тези на 20-те. Женствеността се стимулира заради героите, които се завръщат от фронта. С нейния независим характер и одухотвореност Катрин Хепбърн олицетворява най-пълно влиянието на кинозвездите от тази епоха.

Жените от 40-те обаче остават стройни

заради много

активния си начин

на живот

Повечето от мъжете им са на война и на тях пада цялата отговорност за семейството. Бензин за колите няма и придвижването става главно с велосипеди или пеша. Младите момичета не се колебаят да изминат 10 км, за да отидат на съботните танци. На мода излизат вталените костюми и силно разкроените поли.

По това време правителството във Великобритания разпорежда всяко дете да получава чаша мляко на ден, така че да расте повече и да има по-здрави кости. Целта е поколението да расте по-здраво и високо на ръст.

През 50-те години в магазините се появяват специални кантари, стимулиращи натрупването на килца и по-закръгления сексапил. Идолът на времето е пищната и руса Мерилин Монро.

Следващото десетилетие бележи рязък обрат. Идеята за суперслабата женска фигура намира своя пик през 60-те години, когато по кориците на списанията започват да се появяват супермодели като Туиги и Джейн Шримптън - момичета, които приличат по-скоро на мършави момчета. Те изобщо

нямат бюст, а

крачетата им са

като клечки

Тази промяна идва заедно с появата на минижупа. Много жени минават на драстична диета, за да приличат на новите суперзвезди.

70-те години са ерата на кралиците на танца. Раменете се разширяват, но ханшът, както и през 60-те, става по мъжки стегнат и тесен. Актрисата Фара Фосет става “плакатът” на това десетилетие.

През 80-те години всички обожават супермоделите като Ел Макферсън, Наоми Кембъл и Линда Еванджелиста. Високи, атлетични, с безкрайно дълги крака - това е мярка за красота и елегантност. Възхитата е толкова голяма, че дори започват да наричат Макферсън Тялото. По това време

курсовете по фитнес

се превръщат

в мания

Всички жени започват да подражават на Джейн Фонда, за да се сдобият със същата мускулеста фигура без грам тлъстина.

През 90-те идва модата на друг вид супермодели - жените с “хероинов шик”, бледи, с измършавяло тяло и унесени очи. Олицетворението са Кейт Мос и моделът с котешка походка Джоди Кид. Това е времето, когато светът започва да се ужасява от анорексичките по модните подиуми.

За щастие обаче, тази тенденция е прекъсната от манекенки като Жизел Бюндхен, които връщат като пример за подражание здравослония начин на живот. Бритни Спиърс също се качва на сцената и шокира света с признанието, че прави по 600 клякания дневно, за да извае стегнатия си корем.

С наближаването на 2000 г. крушовидната форма на женското тяло започва да става все по-изразена, като за 20 г. обиколката на талията нараства с 10 см. Жените от 20-те години вероятно биха били шокирани от днешните размери на дупетата на Ким Кардашиян и Ники Минаж, които са шампионки на мантрата “По-голямото е по-добро”.



Източник: 24 часа





Коментари

горе