България си спомня за жертвите на Народния съд



Навършват се 70 години от нощта на 1 февруари 1945 г., когато в София са разстреляни десетки представители на българския политически, държавен и военен елит. Убийството е извършено от активисти на БРП (к) след произнесени по-рано същия ден смъртни присъди от първи и втори състав на т.нар. "Народен съд".

Осъдените са разстрелвани един по един и телата им са хвърляни в изкопана от авиобомба яма в Централните софийски гробища.

В тези зловещи събития намират смъртта си 67 народни представители от 25-тото ОНС, 22-ма министри, 3-мата регенти на Царство България, 8 съветници на Цар Борис III, 47 генерали и висши офицери от Българската армия, в това число командващите всички родове войски и основните военни формирования.

Присъдите са отменени през 1996 г. с две решения на Върховния съд на Република България, а осъдените са реабилитирани. Комунистическият режим е обявен за престъпен със закон от 38-то НС през 2000 г., с резолюция на ПАСЕ от 2006 г., с резолюция на Европейския парламент от 2008 г. и още редица международни правни актове.

Масовото убийство в нощта на 1 февруари 1945г. e сред най-жестоките престъпления на комунистическия терор. Освен лишаване от живот на голяма част от българския държавен елит, убийството на 67 народни представители, мотивирано с начина, по който са гласували в тази зала, представлява тежка политическа репресия спрямо принципите на парламентаризма и правото на народните представители да взимат свободно и по съвест своите решения.



Източник: iNews





Коментари

горе