Лещен и Ковачевица



Селата Лещен и Ковачевица са популярни дестинации за селски туризъм. Двете села са на отстояние от едва 7-8 км. едно от друго и се намират в Западните Родопи на около 120 км. от Благоевград.

Лещен привлича туристи с автентичния си вид и старите къщи, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). Днес в селото са реставрирани около 15 къщи, които пресъздават духа и атмосферата на миналото. Много от тях предлагат настаняване. Гостоприемните домакини ще ви нагостят с вкусни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти.

Изключително приятна за туристите е разходката по тесните улички в селото, покрити с калдъръм. В близост до Лещен се намира село Ковачевица, което също е обявено за резерват заради архитектурата на къщите си. В близост са още село Долен, Рибново, както и балнеологичният курорт Огняново.

В Лещен се предлагат различни атракции и дейности – разходки в планината, риболов, еднодневни екскурзии до близки забележителности, бране на билки и гъби.

Ковачевица възниква след 1656 г. при опитите за помохамеданчване на българското население в Родопите, което в търсене на спасение се заселва в по-непристъпните части на планината.

Местните хора се занимавали със земеделие и животновъдство. По време на Възраждането (XVIII – XIX век) Ковачевица е просветен център. Селото е било и един от центровете на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в края на XIX и началото на ХХ век.

Заради типичната си архитектура през 1977 г. в брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Характерните двуетажни и триетажни къщи с издадени горни етажи са построени през XVIII век. В приземния етаж на типичната ковачевска къща са били помещенията, в които са се отглеждали животните и се е складирала храната. На горния етаж са се намирали жилищните помещения.

Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата „Св. Никола”, която е построена през 1847 г. През 1900 г. към нея е изградена и четириетажна камбанария.



Източник: infosi





Коментари

горе