Битата д-р Пеевска настоява: Нападателите на медици да влизат в затвора



Изключено е побойникът Стоян Костадинов да плати 1500 лева глоба, която му наложи съдът. В това се кълне битата от него д-р Божидара Пеевска. Невъзможно е човек на това интелектуално ниво, който се нахвърля да бие лекар, без да е предизвикан и дори без да сме разговаряли, да се издължи към хазната. Лекарката с 36 години стаж отнесе як шамар от бащата на 2-годишно дете на 14 декември м.г. в Центъра за неотложна помощ в Раковски. Преди дни съдът му наложи административно наказание глоба в размер на 1500 лева. В съда Стоян заяви, че докторката им искала 15 лева за прегледа и отказала да приеме личната му карта като залог, тъй като нямал никакви пари.

Какви пари? Никакви пари не съм искала, ядосва се д-р Пеевска. Тя обяснява, че действително на вратата на Центъра за спешна помощ има ценоразпис. Там изрично пише, че 15 лева струва прегледът на неосигурените лица, както и на пациентите от друг район. Случаят с детето на Стоян обаче бил спешен и в такива ситуации пациентите не заплащат. Бабата и майката на малката Мария влетели с шум и врява в кабинета и започнали да се карат и да ругаят от вратата. Обяснили, че момиченцето е нагълтало перилен препарат. До преглед не се стигнало, защото майката го стискала в ръце и не го дала.

Аз извиках полиция, защото те не ми дадоха да прегледам детето, спомня си неприятния инцидент д-р Пеевска. Като чули за полиция, те хукнали да тичат. Лекарката побегнала след тях, защото искала да си свърши работата. От тъмното излязъл Стоян и забил шамар на медичката. Нито е имало спор, нито сме говорили, бях толкова стресната, защото помислих, че мъжът иска да ме пита нещо, разказва д-р Пеевска. Тя и досега се чуди защо не се е сетила да си вземе адвокат, а Стоян ден след инцидента вече си е наел.

Това не е първото нападение в нейната практика. Две-три години по-рано в ромската махала в "Столипиново" едва не я удушили. Както стояла в линейката и обработвала пациента, в тъмното се протегнала ръка и я хванала за гушата. Тя и досега се кръсти, че шофьорът на линейката бил до нея, дал газ и така  спасил живота.

Крайно време е нападенията над лекари в България да се криминализират, настоява д-р Пеевска. След нейния случай още 15 нейни колеги пострадали при различни инциденти. Само затвор за побой над длъжностни лица може да спре беззаконията, категорична е лекарката.

След нападението в Раковски са отпуснати пари за жива охрана над медиците. От миналата седмица пред вратата на Центъра за неотложна помощ има караулка. Там стои  бодигард, който вечер, особено когато дежурят лекарки, стои плътно до кабинета им. Това прави малко по-спокойни нощните смени, които са най-рискови.

Не само ниското заплащане, но и отношението към лекарската професия е причината младите хора да бягат в чужбина, смята д-р Пеевска. Единият  син учи медицина. Покрай колегите му тя се е нагледала на студенти, които учат денонощно чужди езици, за да заминат в чужбина веднага след като си вземат дипломите. След някоя година в България няма да останат лекари, притеснява се д-р Пеевска.

Миналия месец в дома на битата лекарка дошъл екип от полска телевизия. Оказало се, че случаят с ошамарената лекарка от Раковски е станал популярен в цяла Европа. Журналистите от Варшава решили да направят филм за нападенията над медици в България. По този повод д-р Пеевска проучила световната статистика. Оказало се, че България и Турция са в челната шестица. На първо място се мъдрела Австралия.



Източник: Марица





Коментари

горе