Онгъл – мит или реалност



Оскъдни са изворите, от които научаваме за най-ранната история на България. Често те са писани от хора, които не дават най-обективна и реална представа за събитията, които са се случили. Поради това е необходимо да се подхожда по-критично към тази информация.

Известно е, че старите българи, идвайки към Балканския полуостров, преминават през множество препятствия. Къде точно са били първоначалните им местоживелища на азиатския континент е трудно се каже.

Учените определят областта Онгъл, като едно от първите места, където те се установяват в Европа. Така българите влизат в непосредствен контакт с една от най-успешните и мощни държави – Византия, наследница на Римската империя.

След разпадането на Велика България на хан Кубрат (в последно време се налага и терминът кан), и под натиска на хазарите, част от българите се насочват към северното крайбрежие на Черно море. Прекосяват реките Днестър и Днепър и се установяват в областта известна като Онгъл. Този район е популярен с наименованието Малка Скития (Северна Добруджа).

Има няколко версии, къде точно се е намирала той. Едната гласи, че тава е до село Никулицел, близо до град Исакча, а друга, че това е в района на град Галац (в Румъния). Трета теория – предлага районът на Бесарабия. Там са открити укрепени лагери. Всички се намират близо до делтата на река Дунав.

Винаги в историята е интересно, когато се изправят един срещу друг степен, конен народ срещу уседнал, земеделски. Такъв е случаят между българите и Византия. В повечето случаи резултатът е един – конните народи успяват да се наложат. Тук има сблъсък на различни култури, обичаи, порядки, различни богове и интереси.

Византийската империя се опитва да отговори по подобаващ начин на новите преселници. Тя прехвърля по суша и по море множество войски, оръжия, коне. Конфликтът е неизбежен.

Начело на византийската армия е самият император Константин ІV Погонат. Българите са предвождани от Аспарух. Битката завършва с поражение за византийците (наричани ромеи в изворите). Това става в годината 681. Така се ражда за живот една нова държава.

Благодарение на победата при Онгъл българите трайно са заселват на юг от Дунав до Стара планина. Техни съседи са многобройните славянски племена, част от които вече са християнизирани.

Срещал съм в писмените източници и версии, че е Онгъл е първата столица на българската държава в Европа. Тук има открито укрепление, което е просъществувало в продължение за около 20 год. След това столица става Плиска.

Така, че Онгъл, където и да се намира точно, по-скоро е реалност, за нас, които продължаваме да се наричаме българи. Прието е, че България е най-старото име на държава, която възниква в Европа и е запазено непроменено до ден днешен.



Източник: infosi





Коментари

горе