И на 80 години Баба Марта радва децата



80-годишна Баба Марта радва над половин век децата в русенското село Бъзън. Всяка година 1 март е специален ден за Пенка Тодорова, която влиза в ролята си и раздава мартенички на малчуганите.

Освен като Баба Марта пенсионерката е известна и с оригиналната си колекция от мартеници, които е събирала повече от 50 години, предаде БГНЕС.

За първи път Пенка Тодорова става Баба Марта през 1962 г. Тя се справя толкова добре с този образ, че в селото вече не си и помислят да ангажират друг човек. Пенсионерката разказва, че блясъкът в очите на децата, когато отиде при тях като Баба Марта, я прави много щастлива и затова с удоволствие изпълнява тази роля вече 53 години.

Когато се среща с малчуганите от Бъзън, тя им разказва легенди за празника и им показва своята интересна колекция. В нея има над 100 мартенички, събирани повече от половин век. Най-старите са от 60-те години, изработени от вълна и памук, с фигурки към тях. За децата е любопитно да видят с какво са се окичвали техните баби и дядовци и техните родители, когато са били малки.

Пенка Тодорова се включва и в работилничките за изработка на мартеници, които правят децата от Бъзън. Тази година творенията в бяло и червено ще бъдат продавани с благотворителна цел като част от кампанията, подета от жителите на село Бъзън. Те събират средства, за да си купят обратно сградата на училището, продадено преди няколко години.



Източник: Актуално





Коментари

горе