Продуктите, които оглавяват здравословния рейтинг



Този на пръв поглед най-обикновен плод съдържа голямо количество бета-каротин, който неутрализира негативното действие на свободните радикали. 

Авокадо 

Непознатият доскоро у нас екзотичен плод помага за намаляване на лошия холестерол и за увеличаване на липопротеините, защото съдържа ненаситени мазнини и олеинова киселина.

Малини

Те са богати на аминокиселини, които помагат при онкологични заболявания, а също така и на витамин С, но не толкова, колкото има в мангото. В екзотичния плод съдържанието на този антиоксидант достига 57 милиграма. Витамин С помага за предпазване от развитие на артрит, за бързо зарастване на рани и за укрепване на имунната система.

Пъпеш

Само половин пъпеш съдържа 117 мг витамин С. Пъпешът съдържа и бета-каротин, който защитава клетките на организма от негативното въздействие на околната среда и от свободните радикали.

Сок от червена боровинка

Тази напитка е отлично средство за борба с инфекциозните заболявания в пикочния мехур и предотвратява тяхното развитие. В една чаша сок от червена боровинка има 114 ккал, но без мазнини и въглехидрати.

Домати

Те съдържат ликопен, един от най-силните каротиноиди, а той действа като антиоксидантите. Многобройни изследвания показват, че ежедневното пиене на доматен сок намалява риска от рак на пикочния мехур, стомаха и дебелото черво. 

Стафиди

Те са богат източник на желязо, което помага за придвижването на кислорода по тъканите. 

Смокини

Те са богат източник на калий, въглехидрати, витамин В6, който участва в производството на серотонин, известен като «хормона на щастието».

Артишок

Този непривичен за нас зеленчук съдържа огромно количество силимарин, който е от групата на антиоксидантите. Той значително понижава риска от рак на кожата, а целулозата в артишока регулира нивото на холестерола в кръвта. (ЖД)



Източник: Животът днес





Коментари

горе