Националният събор на читалищата в Бяла



До края на юни има много време, но не и за участниците  в Националния събор на читалищата в град Бяла. В разгара на лятото Бяла става центъра на българщината и събира най-доброто от самодейната дейност на родните читалища. Читалище „Пробуда 1928“ започна записването за участие и вече са приети първите заявки. Седмото издание на фестивала е от 25 до 28 юни. Тази година Съборът на читалищата има нов регламент и ще е продължи не три, а четири дни. Това е заради голямата популярност и многоброините участници, съобщиха от общината. Местната управа е съорганизатор на събитието заедно с читалище "Пробуда 1928".

Община Бяла от години полага усилия и е на път да се превърне в център на културния живот на Черноморието. Градът е домакин на много културни събития с национално и международно значение. Тази година освен Събора на читалищата, община Бяла приема и Шестият национален симпозиум по дървопластика, Седмият международен арт пленер и Седмицата на морето, които са емблематични събития за морската община.

Националният събор е място за среща на читалищни дейци от всички краища на България, който няма конкурсен характер или жанрово ограничение.  „Каним всички читалища да станат част от Националния събор на читалищата, като доведат своите детски, женски, мъжки танцови и певчески състави. Приветстваме и по-нестандарните форми на изява, като изложби на изобразителни и приложни изкуства, скечове, възстановки на обичаи от различните области на страната и други. Надяваме се и тази година съборът да се превърне в празник на българското самодейно изкуство, както предишните години“, сподели Снежанка Фотева секретар на читалището организатор.

В рамките на събитието ще се проведе и дебат по актуални читалищни въпроси, с участието на представител на Министерство на културата. Пълния регламент за участие, както и повече информация за събитието всеки може да получи на телефоните на НЧ „Пробуда 1928“.

През 2014 година откритата сцена на площад „Европа“ в град Бяла бе домакин на 64 читалища с над 1200 самодейци от цялата страна. Жителите и гостите на града споделят, че събитието им дава уникалната възможност за четири дни да обиколят страната, чрез представените изкуства от различните краища.



Източник: Кмета





Коментари

горе