С модерна апаратура откриват по-малки от 1 микрон карциноми!



Д-р Георги Трифонов, гастроентеролог, представя новата ендоскопска апаратура, с която разполага Александровска болница.

„В Александровска болница разполагаме с най-нов клас ендоскопска разработка – от декември 2014 г. – сравнително нова и единствена в България. Разработката е претърпяла огромно технологично развитие в последните 10-11 години. Апаратурата е доставена от Министерството на здравеопазването, по европейска програма, и струва 500 000 лв.”, обясни д-р Трифонов.

Това са две отделни машини, които работят в синхрон. Едната е комплект за долна и горна ендоскопия на японска фирма, а другата – френска апаратура, което е и уникалното в случая. На Хаити има връх, Малмекея, като особеността му е, че там са най-многото слънчеви дни и най-многото безоблачни нощи въобще в цялото земно кълбо, т.е. там е най-доброто място за обсерваториите. Една от технологиите на въпросния връх, лазерен телескоп, е въведен в медицинска експлоатация.

Новата технология представлява лазерен сканиращ микроскоп, компютърна система, с процесор, с лазерен източник и монитор, както и записващо устройство. Всичко се свежда до възпроизвеждане на лазерен лъч, който през една много тънка, около 2 мм сонда с оптични влакна, със специален накрайник, се въвежда през канала на ендоскоп, който е известен от повече от 40 години, и се допира до достъпна телесна повърхност – хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, дебело черво, крайна част на тънко черво, трахея, бронхи, бял дроб. Тази лазерна сонда първо облъчва тъканите със специално лазер сканиращо устройство и ги обхожда повърхностно, като в същото време приема обратно отразения образ. Всичко това се генерира по компютърен път на монитор, който дава увеличение до 1 микрометър – т.е. един микрон може да бъде видян на въпросния монитор, като дълбочината на проникване на сондата е четвърт милиметър. Това не е случайно избрана дълбочина на подкожното проникване, по водещия японски опит ранните карциноми на стомах, на дебело черво, тези, които могат да се лекуват неоперативно, а по ендоскопски път, са ограничени в лигавицата, която е дебела около четвърт милиметър.



Източник: Блиц





Коментари

горе