Град Елена- Христовски водопад



Несъмнено това е един от маршрутите в Еленския Балкан, който предразполага за много силни емоции. Започва от автогарата в град Елена и се движи югоизточно като преминава през крайните улици на града. До скоро те са били махали и там със сигурност можете да усетите атмосферата, в която са живели и все още живеят еленчани. Маршрутът продължава по просторни поляни като пресича редки мешови горички.
Пред погледа се разкрива чудна гледка към Балкана с местния първенец- връх Чумерна /1536 м./ и Еленската котловина. След като се премине покрай махала Христовци, малка лъкатушеща пътечка ще Ви отведе до природната забележителност – Христовския водопад. Мийковската река образува скално корито, а водата пада с грохот от 15 метра по стъпаловидни скални образувания. Западната стена на коритото представлява отвесни скали, където с помощта на опитни инструктори можете да се спуснете чрез алпийски рапел до реката. В района на Христовския водопад в красива букова гора има изградени барбекю, няколко къта с маси и пейки, където могат да бъдат организирани: чеверме или пикник с дегустация на еленски месни специалитети, приготвени на огън.
През летния сезон проявата може да се съчетае с плаж край реката.

Маркировка: бяло- червено- бяло от град Елена, след разклон преминава в бяло- синьо- бяло.
Потърсете информация в Туристическия информационен център в град Елена дали маркировката е подходяща за самостоятелно преминаване.

Начало на пешеходен маршрут от град Елена (над автогара Елена): GPS: 42.928274,25.883828
Христивски водопад- GPS: 42.90181,25.921462



Източник: BGZONES





Коментари

горе