Деца помагат с таланта си за довършването на православен храм



Талантливи дечица от арт школа „Колорит“ – гр.Плевен, в която на различни техники се обучават деца и младежи от 4 до 19 години, са подготвили серия разноцветни керамични жабки, с продажбата на които са решили да подпомогнат довършителните дейности по окончателното изграждане на православния храм в село Къртожабене, Плевенско. Идеята за „Приказните жаби“ е на Майя Ананиева, даровита българска художничка и ръководителка на школата, и ще се реализира с подкрепата на кметство Къртожабене и на в-к „Посоки“, като медиен партньор.

Деца помагат с таланта си за изграждане на православен храм

Проект „Приказните жаби“
Снимка: Арт школа „Колорит”

За възникването на китното плевенско село и интересното му име, разказва древна легенда. Преди много години когато цялата местност, където е разположено сега селището, била под вода, хората обитавали само по-високите места. Тежка болест обаче започнала да покосява населението и много от хората умирали. Останалите трябвало да открият ново място за живеене. Двама смелчаци се отправили към реката, но когато стигнали до нея, видели, че част от водата се е оттеглила, оставяйки след себе си суха, пуста площ. Оцелелите от болестта хора се заселили там, а двамата мъже решили да кръстят новото селище на първите две животни, които видели – къртица и жаба. Оттам дошло и нетрадиционното, но затова пък звучно и запомнящо се име Къртожабене.

Вдъхновени от легендата и в унисон с името на селището, децата от арт школата в Плевен, решават да изрисуват именно жабки – тонове малки и големи „зеленокожи“ се раждат изпод невръстните им пръстчета. Забавната и обемна колекция от керамични земноводни ще бъде предоставена за благотворителна изложба – базар за празника на Къртожабене, който е април месец, а със събраните средства ще се подпомогне довършването на новия православен параклис в селото.

Деца помагат с таланта си за довършването на православен храм 5.00/5 от 2 гласа



Източник: Добри новини





Коментари

горе