Хасан и Ибрахим излизат на Международния конкурс "Панчо Владигеров" в Шумен



Виртуозните близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови ще са най-малките участници в специалност пиано на международни конкурс “Панчо Владигеров”, който ще се проведе в Шумен от 29 април до 10 май, съобщи на пресконференция Диана Дечева, изпълнителен директор на едноименната фондацията.

Музикалният форум за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров” в Шумен се провежда с подкрепата на Министерството на културата, община Шумен, Фондация “Америка за България”, международна фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, Национален фонд “Култура” и бизнесмени от Шумен. 29 пианисти и 11 цигулари от 14 страни ще участват в единствения в България международен конкурс за инструменталисти, носещ името на забележителния български творец.

Тази година изявилите желание за участие са от България, Корея, Русия, Украйна, Италия, Австралия, Япония, Тайван, Унгария, Литва, Грузия, Латвия, Турция, Узбекистан. Участниците за първи път ще имат възможност за изява в инструментален концерт със струнен камерен и симфоничен оркестър. Конкурсът за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” се провежда в три тура за всяка специалност, открити за публика. В последния етап могат се допускат не повече от 6 участника във всяка една специалност, а произведенията от конкурсната програма се изпълняват задължително наизуст.

Председател на журито в специалност “Пиано” е проф. Людмил Ангелов, а журито в специалност “Цигулка” ще се председателства от проф. Минчо Минчев. Изненада за публиката ще бъде концерта на откриването, в който 50 минути Александър Владигеров, Константин Владигеров заедно с Христо Попов и Стоян Янкулов–Стунджи ще представят импровизации по произведения на Панчо Владигеров.

Наградният фонд за пианисти и цигулари е идентичен и включва първа награда, която е неделима в размер на 7 хил. евро, втора 5 хил. евро, трета 3500 евро, четвърта 2 хил. евро, пета 1500 евро и шеста награда от 1000 евро. Отличието за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров също е 1000 евро.
Класираният на първо място сред цигуларите по традиция получава и майсторски лък изработен от известния български лютиер Владо Тилев.

Шуменският международен конкурс „Панчо Владигеров“ имаше първото си издание през 1986 г. само за специалност пиано. След прекъсване от 13 години, второто издание на конкурса се проведе през 1999 година и беше посветено на 100-годишния юбилей от рождението на неговия патрон. В програмата на този международен конкурс беше добавена и втора специалност – цигулка, по инициатива на известния български цигулар Минчо Минчев. Той беше избран за председател на фондация „Панчо Владигеров” при нейното учредяване на 13 март 1993 г.



Източник: Кмета





Коментари

горе