Град Елена празнува по-красив от всякога



На 21 май църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена. Светците, въвели християнството, избраха за закрилници на своя град еленчани, а деня - за празник на възрожденска Елена. По традиция той започна с празнична света литургия в най-големия храм „Успение на Пресвета Богородица“. А когато камбаната на Часовниковата кула отброи 11 удара, започна официалното тържество за 21 май.
Дворът на Даскалоливницата, потънал в пролетна зеленина, окъпан от майското слънце, събра отново стотици еленчани, гости отблизо и далеч, дошли да съпреживеят заедно празника на един от най-българските градове. Сред тях бяха генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, народните представители Марияна Бояджиева и Евгени Стоев, областният управител проф. д-р Пенчо Пенчев и двамата му заместници Любомира Попова и Николай Петров, кметовете на общините В. Търново, Лясковец, Павликени, Златарица, Каварна и Стражица, председатели на общински съвети, почетни граждани на Елена.
„Има градове – стожери на българщината, в които, когато попаднеш, се чувстваш като у дома си. Елена е един от тях. Ние, еленчани, имаме честата и привилегията да сме родени точно тук. Да бъдем потомци на възрожденци – на духовници и книжовници, на просветители и бунтовници, на творци, строители и държавници. Това задължава. Да, времената са други и да постигнем направеното от предците ни, е трудна задача. Да се опитаме обаче да доближим тяхната отдаденост на общите дела, е постижимо.
Нека покажем магията на прекрасния ни град, защото има с какво да се гордеем“, се обърна в прочувственото си слово към своите съграждани и гости кметът инж. Дилян Млъзев.
Поздравителен адрес за празника изпрати министър-председателят Бойко Борисов. В специален поздрав от Брюксел зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, потомка на стар еленски род, съобщава, че макар и отдалеч, празнува с еленчани.
Председателят на Общинския съвет Валентин Гуцов прочете решенията за удостояване със званието, а кметът Млъзев връчи наградите на новите почетни граждани. Д-р Йордана Илиева е пример за уважаван гражданин, търсен медик и висок професионалист, ползващ се с доверието на пациентите, отдаден изцяло на благородната професия. Сред бурни аплодисменти и много цветя тя благодари и пожела на еленчани заедно да развиват своя град, за да има в него труд и хляб за всички и хубави празници като днешния. По здравословни причини Любомир Жупунов не можа да получи лично наградата, но изпрати благодарствено писмо. Той се удостоява със званието за развитието на родния си град, утвърдил се като уважаван ръководител и грижовен стопанин.
Тази година с едностранен плакет бяха удостоени Мартин Трухчев за изключителни заслуги в областта на спорта и немската благотворителна организация „Помощ за България“ в лицето на нейния представител Юрген Мюлер, с чиито средства две години в Елена функционира социална кухня и прави дарения на социални заведения.
Талантливи еленски деца от ЦДГ „Радост“ и фолклорна формация „Балканджийче“ зарадваха участниците в празника с танци, песни и стихове. След тържествената част мажоретен състав при СОУ „Иван Момчилов“ поведе празничното шествие по централната улица на града към Туристическия информационен център, където бе открита фотоизложба „Елена – красива и преди, и сега“ на фотографа, наречен от еленчани поета с фотоапарата - Илия Йорданов. Върху над 40 табла са изложени негови снимки, съчетаващи еленската архитектура отпреди 100 години и днес, които предизвикаха голям интерес.
В следобедните часове празникът продължи с детско шоу и празнична торта за най-малките. Вечерта концертната програма с участието на Поли Паскова, Б.Т.Р. и Вензи изпълни централния площад на града с много хора, дошли да чуят любимите си изпълнители. По традиция денят на Елена завърши с празнични илюминации.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе