Днес да си спомним за големия Митко Бомбата



На днешния ден преди 83 години е роден големият български актьор, любимецът на няколко поколения Григор Вачков.

Невероятният човек, който владееше изкуството да прави хората щастливи, се ражда на 26 май 1932 г. в село Трънчовица, Никополско. Завършва ВИТИЗ през 1955 г. Изключителният му талант в началото не е достатъчен, за да се наложи на сцената. Причината - ужасния му северозападен диалект, който често става повод за подигравки и присмех.

Преодолял с времето провинциалните си комплекси, натрупал професионален опит и хъс, Григор Вачков разгръща своя огромен талант както на сцената на Сатирата, така и в киното.

В театъра той ще бъде запомнен със знаменитите си роли във "Вражалец", "Юнаци с умни калпаци" и особено в "Суматоха" от Йордан Радичков в постановка на Методи Андонов и „Лазарица“, която писателят специално пише за актьора.

В киното Григор Вачков се снима от 1959 г., Впечатление прави в „Хитър Петър" (1960), „Хроника на чувствата" (1962) и „Смърт няма" (1963).

След „Невероятна история" на Рангел Вълчанов по сценарий на Радой Ралин (1964) той вече е абсолютна звезда и всяко негово участие се превръща в събитие: „Горещо пладне" (1966), „Привързаният балон" (1967), „Последно лято" (1974), „Спомен за близначката" (1976), „Мъжки времена" (1977), „Топло" (1978)... общо 41 филма.

Изключителна популярност му носи култовата роля в първия български телевизионен сериал "На всеки километър" (1967-1971), в който Митко Бомбата става негов постоянен прякор. Недовършена остава последната му роля - на Постол войвода в забележителния филм на Георги Дюлгеров „Мера според мера", заради ранната му кончина.

„Той знаеше, че няма да живее дълго. Живееше така живота - и утре да си отиде, да си е свършил работата“ – разказва в едно интервю дъщеря му Мартина. „Беше много ларж. Никога не е говорил за това, но и майка ми, и той са знаели, че е много болен..., в резултат на ужасния стрес, в който живеят актьорите. Но той никога не се оплакваше, никога не хленчеше...".



Източник: Vlastta





Коментари

горе