В Ичера гората почва от дуварите



Жителите на Ичера не се ядосват толкова на нищо, колкото на синоптиците. Не защото “и този път не познаха”, а защото така и не се научиха да изговарят правилно името на селцето в Балкана. Слагат ударението различно, но никога на точното му място.

Допреди десетина-двайсет години грешката била оправдана. Името на Ичера влизало в медиите единствено покрай дебелия сняг през зимата. Дори според местния фолклор селцето било толкова затънтено и бедно, че минувачите даже котка не си вземали от него.
Днес обаче хората са възмутени: Може ли да се греши името на такова райско място, където по калдъръмените улички можеш да кажеш “Здрасти” на туристи като Меглена Кунева, Ивайло Калфин или доня Маргарита?

Ичера прилича на тире в средата на изречение. То е на границата между Котленския и Сливенския Балкан. От едната страна са музеите на Йордан Йовков, Петър Берон, Георги Раковски, Захари Стоянов, църквите и паметниците на културата в Котел, Жеравна и Медвен. От другата са удобствата на големия град с картинни галерии, театър, всякакви магазини, голф игрище, а отскоро и с постоянната експозиция на златната маска и останалите тракийски находки, открити от проф. Георги Китов край Сливен.
Ичера е не просто на границата, а по средата между единия и другия общински център. Пътят и до двата града е около двайсетина минути с кола. Асфалтът е в отлично състояние. Защото ежегодно го подновяват и поддържат заради минаващия по него маршрут на международно автомобилно рали.

Селцето се е сгушило в гънка на планината. Легендата разказва, че Симеон Велики е дарил селото, заедно със земите към него чак до нос Емине на най-верния си болярин, в знак на благодарност за неговата преданост. Самият той не веднъж го е посещавал често, за да ловува тук и да вижда най-красивите момини очи, които някога е срещал под небето.
Любимо място за отдих на сливенските боляри и воеводи, Ичера още в старо време е наречена "Царската одая". Чистият въздух и прекрасната природа правят това място неповторимо. Селото е обградено с гори и красиви поляни, изпълнени с ароматни билки и гъби. Наоколо минават и три потока на река Луда Камчия, на единия от които има изградени бари.


Самото име, казват, било от татарски произход. “Ичера” означавало “пазва, скрито място”. Гората го е прегърнала и откъм двата си ската. Дърветата и ливадите започват там, където свършват високите каменни дувари. В ниското, на мегдана, трябва да надигнеш очи, да пропълзиш с поглед по дърветата нагоре, за да видиш къде в небето се е закачило слънцето. До високото водят тесни, каменни улички.
Точно когато дишането на несвикналите с натоварването градски хора става неравномерно, следва малка “спирка” - изворчето Букурка. Все се намира по някой услужлив ичеренин да ти предложи да си налееш и да пиеш вода с бакърен съд.

Малко по-нагоре се отваря гледка: в дълбочина се виждат червените керемидени покриви на къщите във възрожденски стил - приказка от дърво. Имотите са реставрирани в автентичния си вид. Дори новото строителство е по правилата на възрожденската архитектура. Допреди промените чарът на тази панорама бе познат единствено за 250-те местни жители и за интелектуалната бохема от Сливен, Бургас, Ямбол и София. Вероятно вкусът към некултивираната природа, към естествените аромати на треви е отпушил инвеститорския интерес.
Хората се усмихват, като си спомнят, че само преди петилетка тук можело да се сдобиеш с имот срещу 10-12 хиляди лева - къща от 150 квадрата, на два ката, с чардак и с половин декар двор. Сега подобен имот струвал 50-60 хиляди евро.

“Селото е за спокойна семейна почивка, на тишина и кристален въздух” - обяснява кметицата Иванка Кортезова. Съвсем близо до кметството е кокетният хотел “Ичера”, изграден във възрожденски стил. Зад дуварите му клиентите откриват изискан лукс в интериор според българската традиция. Двойните стаи са на цени по 86 и 78 лева в зависимост от това дали баните са с вана или с душ. За посетителите има плувен басейн, лятна градина с барбекю и прясно приготвена храна в семейното ресторантче с 20 места. Хотелът предлага срещу символичен наем велосипеди.

В другия край на селото е комплекс “Дивеците”, кръстен на едноименната местност. Туристическият комплекс се намира на 30 км. от Сливен и 20 от Жеравна, в западния край на с. Ичера, живописно разположен на брега на река Камчия. Цените на нощувката варират от 40 до 50 лева. "Дивеците" разполага с голям ресторант, лятна градина и ловна зала, където сервират дивечово месо по поръчка.
Отскоро жители на Ичера са и две английски семейства, които избрали тишината и спокойствието на "парлата на Сливенския Балкан".

Ичера е красива през всички сезони на годината и от нея на по-малко от час път могат да се посетят Жеравна, Медвен, природен парк Карандила. В местността Даулите има ски-писта, а старият Сливен е едно от местата, които с удовоствие туристите посещават.
На 3 часа път с автомобил по билото на Стара планина през гр. Елена могат да се посетят Дряново, Габрово, Боженци. Пътищата около селото са удобни и приятни за колоездене, лов на раци и риба по реката, и за пикник.



Източник: infotourism





Коментари

горе