Откриха десетки уникални находки в крепостта Урвич



Десетки уникални находки бяха открити по време на първия етап от тазгодишните разкопки на крепостта и манастира Урвич край София.

Акцията се ръководи от проф. Николай Овчаров и младият археолог Филип Петрунов с финансовата подкрепа на Столичната община. Манастирът, който беше открит преди 5 г. и е споменат в „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, е създаден след падането на крепостта под турска власт. Въпреки това е бил духовно средище на българите в района от 15-и до 17-и век.

Сградата е унищожена при пожар. Смята се, че разрушението е жестоко отмъщение на турците при настъплението на австрийските войски към София.

Оцелелите ръкописи и утвар са пренесени на сигурно място в намиращата се от другата страна на река Искър планина Плана, където се намира съществуващият и до днес манастир „Св. Архангели“. Арехолозите се надяват скоро да възстановят древната църква „Св. Илия“ и тя отново да приеме вярващите след стотици години.


Разкопките показали, че животът на хълма започва още преди новата ера и това се илюстрира от уникална тракийска бронзова стрела от 5 в. пр. Хр., която била намерена. Имало и множество монети от римския и българския период.

Намерена е уникалната заготовка за късносредновековен пръстен. Той е бил излят в калъп, но по незнайни причини не е бил довършен като по него са останали парченца от излишния метал.

Според проф. Овчарова това е изключително важно доказателство, че на Урвич през средновековието е имало собствено производство. Това потвърждава теорията, че именно там е направено Урвичкото съкровище, което е от десетки накити от сребро и злато изработени през 16-17 в.



Източник: Новинар





Коментари

горе