Със светлинно шоу и винен ритуал закриха "Перперикон 2015"



Среща на различни изкуства, древен огнено -винен ритуал и светлинно шоу на фона на естествения декор на планината. С това ще се запомни финалната вечер на 15-ти Международен фестивал "Перперикон". За пръв път гостите чуха изпълнение на лира от световноизвестния гръцки инструменталист Пантелис Павлидис. Заедно с него на импровизираната сцена бе и холандското трио „Ранни птички". Младежите свириха с малко известните блокфлейти

Животът на Перперикон е продължавал почти 7 хил. години, там са писани и превеждани книги, и в езическия и в християнския период, когато Перперикон е епископски център. Това е място на интензивна културна дейност от древни времена до Средновековието.

Среща на различни изкуства, древен огнено -винен ритуал и светлинно шоу на фона на естествения декор на планината - с това ще се запомни финалната вечер на 15 -я международен фестивал "Перперикон".

Основен организатор на Международния артфорум е Сдружение „Перперикон -Мелпомена" със съдействието на община Кърджали.

Изпълни се желанието на организаторите археологическият комплекс да оживее. Още на Южната порта римски легионери специално приветстваха гостите и всички участници в хепънинга „Перперикон - живият град". Началото бе в Тронната зала на двореца, където жрецът получаваше дарове. Той бе измолен да разреши оракулът да направи своето предсказание. Непосредствено след това множеството присъства на огнено -винен ритуал, по който древните гадаели и разчитали важни символи.

Постепенно пред погледа на посетителите Скалният град оживя. В различните помещения майстори от Стара Загора, Свищов, Златоград, София представяха занаяти, практикувани през отделните епохи като изработка на богато инкрустирани ножове, дървени брадви и лъкове. С любопитство малки и големи се спираха до грънчарско колело и майстора от Златоград.Имаше и демонстрации на ястия, приготвени по древни рецепти със зехтин, жито, вино и фурми.

Край една от улиците на античния град красива девойка привличаше вниманието на дамите с демонстрация на изработени от мед бижута, до нея бе и „ателието" на майсторка на ръчен стан. Млад мъж от София бе подредил и продаваше свещи в различни форма, както и дърворезбовани сувенири, родопчани от близките на села пък с гордост показваха глинени съдове /сачове/, чуваше и чука от наковалнята.

Многобройна публика се беше събрала край музикантите, които огласяха върха с изпълнения на древни инструменти. Насред старините за пръв път кърджалийци чуха изпълнение на древна лира от световноизвестния гръцки инструменталист Пантелис Павлидис.

Заедно с него на импровизираната сцена бе и холандското трио „Ранни птички"/ „Early Byrds"/. Младежите свириха с малко известните инструменти блокфлейти, изработени от бреза. В града карай Арда те бяха придружавани от Йосиф Герджиков, ръководител на формация „Юлангело". Детски хор от Неделното училище в Кърджали изпълни няколко средновековни църковни тропара.

Спектакълът „Фолклорна магия" на талантливите млади актьори от Старозагорския куклен театър предизвика истински фурор. Представлението бе спечелило голямата награда преди десетина дни на фестивал в Полша. На фона на планината стотиците, изкачили върха, успяха да съпреживеят събития, случили се преди няколко хилядолетия.

Филмът "Перперикон през вековете", представящ епохите на разцвет и упадък на Перперикон, бе прожектиран върху самата Средновековната кула на скалния град. Показани бяха и моменти от различните издания на фестивала- ефектни кадри с изпълнение на Багатур, Римската кохорта и местния балет.

В празничната вечер публиката бе потопена в приказната атмосфера, когато някога боговете живеели сред хората, а в горите и планините се срещали самодиви. На сцената в лунната нощ „изплуваха" митични същества, а танцът им с модерни аудиовизуални средства и специални светлинни ефекти, впечатли всички. Цялото шоу бе като 3D преживяване на живо. Атмосферата на тайнственост се допълваше от ритуалния ритъм на тъпан, звук на бойни тръби, конски тропот и удари на древни мечове. Празникът завърши с огнено шоу и фойерверки.

„Тази година не връчихме наградата „Златен Перперикон", решихме акцентът да е върху археологическия обект, който вече е пред завършване", коментира съпредседателят на Сдружение „Перперикон -Мелпомена" и директор на фестивала Петър Савчов.

 Отзиви на посетители

"Идваме всяка година, защото следим фестивала от началото. Били сме зрители на изключителни представления. Тази вечер отново организаторите ни изненадаха приятно", бяха най-честите коментари на хората, дошли на Перперикон.

„Впечатлени сме ! За първи път сме тук, въпреки че Хасково не е далеч.Догодина ще доведем и наши приятели", споделиха възрастни хора от Хасково, сред които и такива с бастуни и патерици. Сред публиката имаше хора от Неделино, Перник, София, Момчилград, чуваше се френска, гръцка и английска реч.

Досегашни носители на „Златния Перперикон" са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, проф. Николай Овчаров, Асен Шопов- режисьор, Харолд Пинтър, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, Вежди Рашидов, Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова,генералният директор на "Главболгарстрой" АД Симеон Пешов, направил много дарения за възстановяване на културни паметници.

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон" се организира от Сдружение „Перперикон Мелпомена" със съдействието на община Кърджали.



Източник: Кмета





Коментари

горе