"Силкосия" е първият резерват в България - забранена е всякаква човешка дейност



Резерват „Силкосия“ е изключително красива местност, разположена между селцата Българи и Кости в Южна България. Защитената територия се простира в Странджа планина и обхваща части от землищата на двете живописни села. Резерватът се извисява на надморска височина между 100 и 250 метра и съхранява в себе си незаменимо природно богатство. Обявен с Постановление на Министерството на земеделието и държавните имоти като „строго охранителна държавна гора „Горна Еленица – Силкосия“ в землището на двете села на територията на Царево с площ 10 226 декара.

Сред мотивите, според документацията, са особено ценните и редки горски дървесни породи, както и поради характерната храсталачна и тревна растителност. Те представляват огромен интерес от дендрологично, флористично, фитогеографско и екологическо гледище. Държавната гора „Горна Еленица – Силкосия“ се обявява за резерват, в който за в бъдеще се забранява всякакво ползване било от гората, било от пашата, било от дивеча, освен за научни цели и с предварително, специално разрешение от Министерството на земеделието и държавните имоти“.

"Силкосия" е първият резерват в България и 75 г. съхранява ценно растително и животинско богатство. Той е типичен представител на горско-дървесните съобщества на Странджа. 

На територията на резервата живеят и доста обитатели от животинския свят, представени от земноводни, влечуги и бозайници. Някои от тях са зелена крастава жаба, жаба дървесница, жълтокоремникът, слепокът, шипоопашатата костенурка и др. От птичите видове се наблюдават авлига, южният славей, сойката, чинка, кълвачи и т.н. „Силкосия“ е дом на около 50 защитени животински вида, някои вписани в списъка на Червената книга на България.

В резервата е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на неговата охрана, посещения с научна цел, преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел.

Резерватът е под закрилата на РИОСВ – Бургас, чиито експерти наскоро подготвиха и отпечатаха подробна брошура, в помощ на природолюбители и туристи. За водачи и беседи туристите трябва да се обръщат към екоинспекцията. Беседите се изнасят от експерт по предварителна заявка.



Източник: utre





Коментари

горе