Екипът на "Това е България": "Страната ни е прекрасна!"



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

Представяме ви интервю със създателите на един от най-амбициозните видео проекти в България – каталогът „Това е България“. Реализацията му е отнела над 3 години, а за отличното му качество гарантира сериозен екип, който стои зад направата му. Те са имали невероятно щастие да обиколят родината и да заснемат всички онези райски кътчета, превръщащи България в едно от най-красивите места на планетата. Повече информация за целия проект, както и начини, по които може да се сдобиете с видео каталога може да научите тук, както и в редовете под интервюто.

>

Национален видео каталог – „Това е България“

Представете се с няколко думи? Кои и колко на брой хора стоят зад проекта „Това е България“?

Екипът ни е малък – постоянно по проекта работим 10-ина човека, но с външните автори и консултанти бройката набъбва докъм 50. Работим за компанията „Глобус Медиа Груп”, която е основния двигател на проекта.

Откъде ви хрумна идеята за създаването на видеокатолога „Това е България“ и какво точно представлява той?                                                                                                                                     

Идеята е естествено продължение на дейността ни през последните години. Заедно с режисьора на поредицата – Нено Маринов – сме снимани филми за много красиви места из България и света. Каталогът е документална поредица от 12 филма, всеки с продължителност ок. половин час. Те са тематично разделени и се опитват да представят цялостен поглед върху достиженията, културата и историята на нашия народ.

Какво целите с него?                                                                                                                            

Искаме да подсетим българите, че живеят насред Рая. Опитваме се да дадем аргументи в полза на смисъла от това да опазим и съхраним традициите на предците си, природата и земята на България.
600483_477308095664502_1426912846_n

Срещате ли подкрепа от хора, институции и други по време на вашите пътувания?

Да. Категорично. Разбира се, имаме спонсори, но има и един огромен списък от институции, частни, общински и държавни, които ни подкрепиха. Към това ще добавя съдействието на безброй случайни хора по пътищата на България, които ни упътваха, съветваха, гощаваха с топъл чай или просто срещахме.
Смятате ли да продължите да се занимавате с подобни проекти за в бъдеще и въобще ще търпите ли развитие?

Да, имаме намерението да започнем снимки на една продукция, която има големи амбиции, а имаме още работа и по телевизионните серии от поредицата „Това е България”, които ще бъдат пуснати на екран по-късно тази година, така че – планове имаме. Дано сполучим да ги приключим успешно.

Как хората могат да гледат вашите филми?

Каталогът е тиражиран на DVD и Blu-ray и се разпространява в книжарниците на Сиела, а също и в нашия скромен онлайн магазин. В преговори сме и с няколко международни телевизии за излъчване.


603020_470498793012099_1485055246_n

Вие сте хора, обиколили България и търсещи позитивното – как живее днешния българин? Смятате ли, че родината е едно добро място за живеене?

Българите сме весел народ. Живеем сговорно, усмихваме се, имаме прекрасни обичаи, трапези, вино и природа. България е добро място за живеене, ако спрем да се вглеждаме в ежедневните неразбории и просто се опитаме да направим света около нас по-ведър. Обичам страната си, тук съм роден, тук е роден сина ми – и смятам да остана тук. Тук ми е мястото – аз съм тукашен. Щастлив съм от това!

В този ред на мисли – името на проекта ви е „Това е България“ – значи ли това, че във филмите си отразявате реалния облик на страната ни или целите само да покажете положителното?          

Страната ни е прекрасна. Това, че тук-там има откъртени фасади или занемарени домове е временно – това се оправя. Ако свикнеш да търсиш красивото, останалите неща излизат извън фокус. Такава е – България. Това е България, от снимките, поне така ние я виждаме и много бихме искали другите също да я виждат такава.

Какво е посланието ви към хората?

Възраждането на един народ не е мит – ставало е преди, ставало е много пъти. Ако възродим любовта към себе си като народ и към традициите от миналото, имаме шанса да изградим бъдеще, различно от това, което създадохме за дядовците и бабите си. Искрено вярвам, че българите ще се събудят някой ден. Настоятелно бих ги помолил за това.

Представяме на вашето внимание и допълнителна информация за каталога „Това е България“:

БЪЛГАРИЯ В 12 ФИЛМА

Вече има начин да опознаем родината в цялата й пълнота и многообразие – с красивата природа, с историческите и културни богатства, с бита и свидетелствата за духовност по нашите земи. А като я опознаем – и още повече да я обикнем. За това се погрижиха създателите на Националния видео каталог „Това е България“, който беше сниман и монтиран повече от 3 години. И най-запалените пътешественици едва ли познават България в детайлите и многообразието, които ни показват 12-те филма от поредицата – или поради липса на средства, или поради липса на информация, малко са българите, които са преминали по всеки третокласен път и по всяка планинска пътека. Когато преди 3 години Виктор Димчев и Нено Маринов решават да заснемат България, те вземат една карта, разчертават я на квадрати и започват, заедно с екипите си, методично и настойчиво да пътуват и да снимат. В “арсенала им” са най-модерна техника за заснемане, въздушен, воден и всякакъв сухоземен транспорт, отдадени на каузата хора и дълга предварителна подготовка за всеки кадър и всяко изречение от сценария.  Друг подход, според продуцента Виктор Димчев, не би бил възможен, защото във филмите за нещо толкова свещено като родната страна грешките са недопустими. Изненадите никнат една след друга, те просто не подлежат на изброяване. „Особено в Родопите артефактите са навсякъде – по която и пътека да тръгнете, все ще стигнете до нещо значимо“, разказват продуцентът и режисьорът на филмите.

Националният видеокаталог „Това е България“ вече е факт – производственият му цикъл приключи и първите отзиви са повече от ласкави. Оформлението му е  уникално: обложките на дисковете, наситени с информация и символика, се подреждат в специално изработена кутия, в която има място за 13 книжки. За притежателите на първото издание е подготвен бонус диск, който съдържа важна и любопитна информация. В този 13-ти диск има и снимки от България, които предизвикват възхищение с красотата и качеството си. Авторите на Националния видео каталог “Това е България” дават разрешение фотосите да бъдат използвани, включително и за печат.

При следващите тиражи на каталога диск №13 ще съдържа обобщаващия пълнометражен филм “Това е България” или родов, фамилен, корпоративен, рекламен и т.н. филм, изработен по лична заявка. Така всеки от нас ще може да проектира индивидуалния облик на каталога “Това е България”, за да може чрез него да представи себе си и бизнеса си, заедно със своята родина, пред приятели и бизнес партньори, пред роднините си в чужбина и дори, след време, пред своите наследници.

Филмите от видеокаталога:

  1. ОТ ЗОРАТА НА ВРЕМЕТО

  2. ОТБЛЯСЪЦИ ОТ МИНАЛОТО

  3. ПРИКАЗКА ЗА НАШИЯ ДОМ

  4. МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

  5. В РИТЪМА НА СЕЗОНИТЕ

  6. ЖАРАВА ОТ СПОМЕНИ

  7. НЕУГАСНАЛИ ТРАДИЦИИ

  8. ДУХЪТ НА БЪЛГАРИТЕ

  9. ПО ПЪТЯ НА ВИНОТО

  10. ВОДА ОТ ИЗВОРА НА ВРЕМЕТО

  11. ТАЙНИТЕ НА ГОСТОПРИЕМНОТО МОРЕ

  12. ОТ ИЗГРЕВ ДО ИЗГРЕВ



Източник: Bulgarian History





Коментари

горе