История на килимите и пътеките



Като древен занаят изработката на килими и пътеки в Котел има дълбоки исторически корени. За това свидетелстват запазени модели на килими още от XVIII век. Посветени на конкретни народни обичаи, те са съхранили своята привлекателност през вековете.

Векове наред българките са тъкали облеклото, завивките, постелките си и други предмети за своя бит.
С основаването на Котел е възникнало котленското килимарство. То се е обособило като домашно производство за задоволяване на битовите нужди на семейството, което впоследствие се обогатява в художествено отношение и е прераснало в ярко изразен художествен занаят.

Наред с козяците и топлите завивки килимът е бил неделима част от покъщината на котленския дом. За зараждането и развитието на килимарството е помогнал планинският терен с изобилни пасища, които позволяват да се отглеждат големи стада овце и едър добитък. През лятото тези стада са били пръснати по целия Балкан, през зимата са ги откарвали в Беломорието, а по-късно в Добруджа. От вълната са изработвали аби и шаяци, които са продавали в различни градове на Отоманската империя, а килимите са били предназначени за лична домашна употреба. По броя на килимите, които някоя фамилия е притежавала, се е съдило за нейното благосъстояние.



Източник: kotlenski-kilimi





Коментари

горе