Тракийска крепост "Чертиград" край Етрополе



Етрополският край има хилядолетна история. Природните условия, климат, рудни находища и местоположение благоприятстват стопанското усвояване на района още в най-древни времена, когато тук се настаняват траките /VІІ – VІ в.пр. Хр./. Наред с тракийските могили, особен интерес представлява високопланинската тракийска крепост ”Чертиград”.

В научната литература крепостта се споменава за пръв път от Иван Велков, който посетил Чертиград през 1921 г. Поради липса на достатъчно факти и сведения той не успява да я датира точно. По-късно през 1963 г. известния историк и археолог Велизар Велков съвместно с Исторически музей – Етрополе, прави някои проучвания на крепостта, които имат ограничен характер. Установява се, че района има голямо научно значение. Предвид на това проучванията продължават от 1968 г. до 1972 г. Студенти от Великотърновския университет под ръководството на Велизар Велков и Златозара Гочева с активното участие на Историческия музей и с помощта на населението от съседните села – Брусен, Ямна - се извършва задълбочено проучване на крепостта Чертиград. Установява се, че това е тракийска крепост със селище възникнала през късно желязната епоха и просъществувала през цялата античност.

“Чертиград” – Дяволския град /както го нарича народа/ или Градището се намира високо в Стара планина източно от град Етрополе между селата Брусен, Лопян, Ямна и Черни вит. Мястото е лесно отбраняемо, удобно за живот. На самият връх е имало извор, който сега е пресъхнал. Крепостта е разположена на високо плато, обградено от всички страни със стръмно спускащи се отвесни скали, което я прави недостъпна. Масивна крепостна стена от ломени камъни без спойка е била изградена само от югозападната страна, където е и единственото достъпно място. Крепостта е имала дълъг период на съществуване като най-ранните останки датират от І-то хил.пр. Хр. Строителите на крепостта са показали голямо умение в използването на теренните възможности, като са заложили основите на стената върху скалата. Така тя издържа на атмосферните, земетръсни и други разрушителни сили в продължение на повече от две хилядолетия. По-голямо значение крепостта добива през ІV-VІ в. след Хр. когато редица такива крепости се включват във вътрешната стражева система на провинциите Долна Мизия и Тракия. От това време датира по-голяма част от запазените помещения. Крепостта е прекъснала своите функции и загубила значението си в края на античността.

Наблизо до крепостта е пещерата, в която са се укривали Георги Бенковски и неговите другари през месец май 1876 г. на път за Троян.







Източник: bestbgtrips





Коментари

горе