"Светилището на Орфей", село Татул



На около 20 км източно от Момчилград в местността „Асара” край село Татул, е разположен един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи. Комплексът се състои от древно езическо светилище и античен храм. Най-ранните култови дейности на хълма започват в края на каменно-медната епоха (V – ІV хил. пр. Хр.) и продължават и през бронзовата епоха, когато хората са полагали даровете за боговете върху скалите.

Първите изсичания в района на светилището се появяват през ХІХ – ХІ в.пр. Хр. Именно тогава каменният връх е оформен от човешка ръка като пресечена пирамида, на върха на която е оформен „саркофаг”, а по канарата са изсечени множество стъпала и ниши за полагане на жертвени дарове. Около главния олтар на светилището са открити десетки съдове за пиене на свещено вино, както и много находки, с които древните хора са гадаели и са предсказвали волята на боговете.

Открити са два входа към светилището – източен и южен. Предполага се, че източният, през който по грубо изсечени стъпала се влиза във вътрешността на светилището, е бил използван само от жреците. Изключително впечатление създава монументалното стълбище, което води към главния олтар под пресечената пирамида. Запазени са останките на величествен храм – мавзолей, както и част от каменната стена, служила за защита на светилището. Съществува хипотеза, че именно тук, в скалната гробница, е погребан митичният тракийски певец Орфей. Светилището край Татул ще ви върне 6 хиляди години назад – в един приказен свят на загадъчни култове и свещени ритуали, във времена на богове и жреци, на легенди и предания.





Източник: bestbgtrips





Коментари

горе