Море от книги във Варна, приятно къпане!



Море от книги във Варна очаква ценители на четенето край плажа от 31 юли до 9 август. Превърналата се в традиция Алея на книгата открива книжарница на открито на главната улица от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център. Там ще бъдат изложени най-интересните нови четива, а някои от тях ще бъдат представени от коментатори и авторите си.

През 2010 г. Алеята на книгата тръгна именно във Варна и за петте си години живот се е разполагала многократно в София, Пловдив и Бургас. Под общо 16 шатри тази година продукцията си ще разположат 50 български издателства.

Сред любопитните събития в съпътстващата програма са представяне на първата антология на българския рок – „Цветя от края на 80-те“ на Румен Янев и Емил Братанов. Срещата с тях ще се проведе на 3 август в литературния кът на Алеята.

На 4 август в големия Арт-салон на бул. „Приморски“ 22 ще има вечер на поезията с Виолета Тончева, която ще представи „Смяна на огледалата“ – новата стихосбирка на поетесата Аксиния Михайлова.

На 5 август от 19 часа в книжарницата във Фестивалния център ще бъдат коментирани трите тома „Балканският човек XIV – XVII век“ на Йордан Велчев, който по-рано тази година спечели статуетката в категорията за хуманитаристика на наградите „Христо Г. Данов“.

Рецитал на поетесата Божана Апостолова с участието на солисти от Държавната опера във Варна се планира на Сцена Ротонда на пл. „Независимост“ 1 на 6 август.

Издателство „Сиела“ на 7 август от 18 часа в Литературния кът на Алеята ще представи „Текила на разсъмване“ на Михаил Вешим. Следващия ден в същия час читателите ще се срещнат с друг популярен писател – Калин Терзийски. „Събрани разкази“ е опит да се съберат всички „сериозни“ разкази на Калин Терзийски, което не означава, че това са разказите, в които няма чувство за хумор. Просто в тях истинският живот е представен в една синьо-зелено-кафява гама, каквито са полутоновете в подмолите.

Почитателите на литературната историография могат да посетят представянето на книгата „Паралелни светове. Литературата на Варна. Десет очерка за съвременни български автори“.

ПРОГРАМА НА АЛЕЯ НА КНИГАТА – ВАРНА 2015

31 юли (петък)

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Официално откриване на „Алея на книгата“ с участието на струнен квартет „IQ”

Обявяване на победителите в Националния конкурс „Разказ на младежка тема“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Среща с автора Тошо Лижев и представяне на „От черната котка до големия взрив. Енциклопедия на човешката глупост“

Още древните са твърдели, че гениалността я дели само крачка от глупостта. Историята на човечеството – освен всичко друго – е и низ от заблуди, робуване на стари и създаване на нови митове. И днес, в XXI в. хората са подвластни на безброй предрасудаци и суеверия, чиито корени понякога „тръгват“ от зората на човешката цивилизация. Има ли наистина глобално затопляне? Съществува ли ХИВ-СПИН? Защо мобилните телефони се оказаха жесток убиец на пчелите? На тези и други въпроси ще намерите отговор на страниците на книгата.

Представя издателство „Славена“

19:00 Джаз-клуб Menthol -Крайбрежна алея, Централен градски плаж

Издателство Жанет 45, Джаз-клуб Menthol Варна и Рене Карабаш представят „Хълбоци и пеперуди” /поетично-музикална вечер/ с актьора Пламен Петков, режисьора Пламена Гиргинова и с музиката на Ya – Ya Стоян Роянов (саксофон).

Представя издателство „Жанет 45“

20:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Пътешествие в света на Здрача с джобното фентъзи „Наследницата” от Гери Йо.

Гид ще бъде журналистът Иван Русланов, а на старта ще Ви посрещне самата авторка.

Представя издателство „Монт“

1 август (събота)

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Ангел Ангелов или Панко Анчев за списание „Простори 61“

Това е първото в България извънстолично периодично литературно-художествено издание след Втората световна война. Алманахът е променял своята периодичност, художествено оформление и формат, но неизменна е оставала задачата му да бъде висока трибуна на младите таланти. „Простори 61” е национално списание и негови автори са творци от цялата страна. Но то запазва отговорността си да бъде трибуна на младите, на неизвестните.

Сътрудници на списанието са най-големите български писатели, критици, преводачи, философи, изкуствоведи и публицисти.

20:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Среща с поетесата Мариела Русева и представяне на „Да ме обичаш ме научи“

(…) Тя е Мариела, но и Русева. Поетеса, но и муза. Прави ти събуждането трепетно, искаш пак и пак да я четеш, станала е някак неусетно бучка захар в първото кафе. И това не ти е просто някаква любовна лирика. А е любовта, която ти се случва. Истинската. Неподправената. Онази, която вместо да ти каже „Чао“  те погалва с „Обичам те“

Стефан Бонев (съвременният български майстор на късия разказ)

Представя издателство „Славена“

2 август (неделя)

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Изживейте неописуемо пътешествие по улиците на два футуристични града, съчетали модерното с атмосферата на Ориента! Издателство „Стено“ ще запознае посетителите на Алея на книгата – Варна с Бисер Попов с представяне на неговия фотопис-пътеводител „Дубай и Абу Даби”. Книгата е издадена на диск, за да визуализира допълнително възхитата на автора от двата големи близкоизточни културни и търговски центъра.

Бисер Попов е преподавател по екскурзоводство и туризъм, пътешественик и автор на пътеводители и учебници на български и английски език, сред които „Пътеводител Румъния”, „Круизен пътеводител Босфорът”, „Българското Черноморие”, „Във и около Варна” и други.

Представя издателство „Стено“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Издателство „Стено“ ще ви срещне с популярния варненски журналист, водещ и поетКирил Аспарухов. Той ще представи предпремиерно своята 17-та книга „Любовни следи”, за която споделя:

„50 години от написването на първото ми любовно стихотворение. 50 години по-късно осъзнах каква е стихията на любовта и нейните многолики лица и превъплъщения. Как чрез любовта човек подлудява, изкривява, озлобява, очовечава, но и… омъдрява. Как чрез нея човек се губи, но и намира. Открива себе си, но и околните. Как нейните следи остават… Затова написах „Любовни следи“.

Представя издателство „Стено“

3 август (понеделник)

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

„Парадокс” представя „Цветя от края на 80-те. BG РОК – история, поезия, интервюта, репортажи и снимки от една незабравима епоха” от Румен Янев и Емил Братанов, под редакцията на Доротея Монова

Авторите Румен Янев и Емил Братанов са сред първите музикални журналисти, очевидци на историята и едновременно с това, уви, последните, които все още могат да се включат „на живо“ в ефир с коментари за разказаните събития.

Емил Братанов и Румен Янев разказват за най-яркото време на българската рок музика – от втората половина на 80-те на 20 век. Вътре са всички групи от Второто поколение в българския рок, всички стилове, цяла България и най-важното – текстовете на всички песни, които изразяваха и формулираха нашите мисли и носеха бунтът ни. (…)Докато има поне един рок-поет с китара в България, аз няма да тръгна за Канада. Горица Белогушева

Представя издателство „Парадокс“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Варненският писател Атанас Стойчев ще представи новия си сборник с разкази „Камък по блудницата”, издаден от издателство „Стено“ . С характерния си откровен и открит разговор, сякаш воден между доверени приятели, авторът ще въведе читателите в своето повествование, където провокативно редува интимното с ироничното, мъдростта с интригата и съдбите на героите с… нашите собствени!

Атанас Стойчев  е завършил Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” и е работил на корабите на „Океански риболов” и „Параходство Български морски флот” повече от 20 години. Морските хора и техният манталитет са постоянна тема в неговото творчество. Първата му книга с разкази „Нон стоп“ излиза през 1988 г. Има множество национални и международни награди. Книгата му “Човек зад борда”, сборник разкази, е преведена на английски и издадена в САЩ през 2010 г. Член е на Съюза на българските писатели от 1995 г.

Представя издателство „Стено“

19:00 Книжарница Ciela – Фестивален и конгресен център,  бул. „Сливница“ 2

Издателство Жанет 45, Книжарница Сиела ФКЦ и Бойка Асиова представят „ЛУДОВИЦА”

(сборник с разкази). Книга, в която е спотаена омаята на Балканите, сякаш „подслушана” и вечна! С думи за книгата поетесата и преводач Елка Няголова.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Софи Оксанен – литературната звезда на днешна Европа. Преводачката Росица Цветанова и ИК „Персей“ представят романите на нашумялата писателка („Когато изчезнаха гълъбите“ и „Чистка“) и поредицата „Новите литературни гласове и културното наследство на творческа Европа“.

Софи Оксанен е безспорната литературна знаменитост на Европа. Романите й са прахосмукачки за най-престижните награди, нейна беше честта да открие Франкфуртския панаир на книгата. В книгите си тя жонглира с епохи, престъпления и човешки съдби, сътворявайки произведения във великите традиции на литературата.

Героизъм и падение, любов и предателства изпълват романа „Когато гълъбите изчезнаха“. Двама братовчеди дезертьори от армията се връщат тайно у дома. Единият – притеглен от красавица, която придава смисъл на живота му. Другият – желаещ да изчезне за всички, но най-вече за съпругата си, и под нова самоличност да се издигне високо в йерархията на немските окупатори, чиято власт изглежда непоклатима. Непожелана от мъжа си като жена, отритнатата съпруга разцъфва, когато той не се връща от фронта. Влюбва се във висш германски офицер и това й дава криле. Но ходът на историята е непредсказуем. В любовната интрига има нещо от „Ана Каренина“, а дълбоко в книгата пулсират идеите на Достоевски. Но Софи Оксанен не копира, а пише много съвременно, на моменти чепато и дращещо, а в други те запраща високо над земните суета и страсти.

„Чистка“ е история за дългогодишна завист между сестри, отнета любов, фатална ревност, предателство, отмъщение и трескава борба за живот.

Представя издателство „Персей“

20:00 Джаз-клуб Menthol -Крайбрежна алея, Централен градски плаж

Издателство Жанет 45, Джаз-клуб Menthol Варна, Илиян Любомиров и вечерно четене на нови летни стихове! … за да открием песъчинките, около които ще образуваме лятото си!

Представя издателство „Жанет 45“

4 август (вторник)

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Представяне на „Докато дишам“ – финалист в конкурса на „Сиела“ за Нов български роман – от Георги Томов и Дейна Бренчес        

Докато дишам има няколко силни страни:

Разсмива те често, разплаква те – на мен ми се случи 2-3 пъти, дава ти усещането, че си на кино – все едно не полагаш усилия да четеш, – просто гледаш филма и ти е интересно до края.

Има и една слаба страна:

Никакъв шанс да пуснеш книгата. Ако имаш работа и мислиш да четеш вечер за приспиване или в метрото, докато отиваш някъде – забрави. Ако захващаш този роман, знай, че се сдобиваш с недовършени задачи, с пропуснати повиквания и с едно голямо съжаление, когато стигнеш края. Влизаш във филма, ставаш част от героите, имаш чувството, че ги познаваш добре, че си бил на местата, които те обитават. Бях част от журито на анонимния конкурс на Сиела за нов роман. Ето първите ми записки:

„Според мен авторът е мъж, на средна възраст, с богата обща култура, много добре знае за какво пише, стилът е безупречен, не ме издразни нито едно изречение, а аз съм капризен читател.“

Оказах се ясновидка в това свое четене, интересно ми е да видя дали ще се сбъдне и другата ми записка:

„Докато дишам  ще бъде хит на книжния пазар“.

Ваня Щерева

Представя издателство „Сиела“

19:00 Радио Варна, голям Арт-салон, бул. Приморски 22

Издателство Жанет 45, Радио Варна – БНР и Аксиния Михайлова ви канят на вечер на поезията! „Смяна на огледалата” представя Виолета Тончева.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Книжарница Ciela – Фестивален и конгресен център,  бул. „Сливница“ 2

Представяне на „Докато дишам“ – финалист в конкурса на „Сиела“ за Нов български роман – от Георги Томов и Дейна Бренчес

Представя издателство „Сиела“

5 август (сряда)

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Мистерията на българските стенописи              

Това е заглавието на наскоро излязлото мащабно изследване на Веселина Вачкова в съавторство с Марияна Шабаркова-Петрова. В книгата са поместени 1370 илюстрации,  резултат на прецизно изследване и многогодишно събиране на огромен иконографски архив с изображения от четири континента и над 15 страни.

По този повод проф. Валерия Фол пише: „Това е една необичайна книга, която предизвиква въображението, особено в илюстративната част, където с цвят се насочва вниманието на читателя към стенописите от българското културно пространство. Прекрасно написаният текст може да се чете просто за удоволствие, за да се научат куп любопитни факти за християнската вяра и образност. Далеч по-интригуващо е обаче четенето с молив в ръка заради отворените теми, изискващи продължение и подсказани и изказани хипотези“.

Скритата мистерия е в българската традиция, която предпочита по своеобразен начин да изобразява липсващите теми в Светото писание като Слизането в Ада, Възнесение Богородично, Песоглавия Христофор, Крилатите Богородица, Йоан Кръстител и св. Емануил и др. Малко са научните книги от български автори, които са завладяващи, без от това да губи научното изследване, обобщава проф. Фол. И заключава: „Убедена съм, че и подготвяната за печат втора част, ако се публикува на английски, ще стане световен бестселър!“.

Публикация от Румен Леонидов във в. „Животът днес“ брой 131 Сетива

Представя издателство „Инле“

19:00 Книжарница Ciela – Фестивален и конгресен център,  бул. „Сливница“ 2

Издателство Жанет 45, Книжарница Сиела /Фестивален и конгресен център/ иЙордан Велчев представят „Балканският човек XIV – XVII век” /в три тома/. За книгите говори издателят Божана Апостолова.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Радио Варна, голям Арт-салон, бул. Приморски 22

По случай 100 години от рождението на Петър Увалиев                                                                                                                                      

ПЕТ МИНУТИ С ПЕТЪР УВАЛИЕВ

Радиобеседи и радиоесета на българския глас от Лондон

С участието на д-р Огнян Ковачев – съставител на изданието

Специален гост от Лондон г-жа Соня Рув

Представя издателска група „Агата-А“

6 август (четвъртък)

17:00 пл. Независимост 1, Сцена Ротонда

Издателство Жанет 45 и Театрално-музикален продуцентски център – Държавна опера Варна представят Божана Апостолова /рецитал/ с участието на солисти от Държавна опера Варна.

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Среща с Донка Петрунова и представяне на „Стълба за двама“

„Стълба за двама“ е роман за новите герои на нашето време, белязано с остри сблъсъци между интерес и морал.

Две влюбени двойки оформят странен четириъгълник, в който бушуват светли чувства и низки страсти. Свързва ги старо престъпление, а ново ги разделя. Всеки има собствена представа за щастието и се стреми към него по свой начин. Мечтата на Ана е да има до себе си силен и почтен мъж, а на Теодора – да преодолее предразсъдъците към любовта на възрастна жена с млад мъж. Андрей смята, че мястото му е в държавното управление, защото е богат и успял. За Максим парите са ключът към лекия живот и той не се спира пред нищо, за да ги има.

Отвличането на Ана разкрива истинското лице не само на хората, но и на обществото. На изпитание са поставени любовта и благородството. Човечността се сблъсква с властолюбието, парите – с честността.

Романът се чете на един дъх, но темите в него задълго будят размисъл у читателите. Действието на романа „Стълба за двама“ се развива в град Варна.

Представя издателство „Атеа“

20:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Георги Жеков е най-младият лектор в областта на холистичното здраве към Българския национален институт по природо-научна медицина. Заповядайте на представянето на неговата четвърта книга „Липсващите елементи на здравето“.

Представя издателство „Бард“

7 август (петък)

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Представяне на „Текила на разсъмване“ от Михаил Вешим

От години са ми сложили етикета “писател-хуморист”. Винаги двете думи заедно, винаги с тиренце… Почти като Римски-Корсаков. Или като дама, приела и фамилията на мъжа си.

Разказите в тази книга се получиха някак по-сериозни и по-тъжни от предварителните ми намерения. И ме обхвана страх за етикета: дали това “хуморист” няма да отпадне? Ами, ако отпадне и “писател”… и остане само (-) тирето?

Бе спокойна сутрин, свежа и леко хладна – есента още стъпваше на пръсти, плахо, та да не уплаши лятото. В този град лятото най-късно си отива – понякога се заседява до края на октомври. Погледнах морето- гладко и лъскаво, цвят на тъмен метал – хеви метал. На изток хоризонтът драскаше кибрит, всеки момент ще пламне  изгревът и слънцето ще покаже  махмурлийско око… И с това око добре се знаем от години – колко  съм го срещал, не с текила, а  с бутилка бира на Окото… Ех, много бира изтече оттогава… Повече бирена пяна, отколкото сега е морската пяна тук, на прибоя…

Представя издателство „Сиела“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Среща с литературния ктирик Ангел Дюлгеров и представяне на „Паралелни светове. Литературата на Варна. Десет очерка за съвременни български автори“

Представените в книгата български писатели са образец на едно митологично българско време, в което личните жестове търсят красотата на поезията и живота. Понякога гласовете им се преплитата, но по-често изграждат паралелни светове, които страстно диалогизират за повече човешка толерантност. Обединява ги Варна, на чието духовно възмогване те посвещават целия си съзнателен живот.

Представя издателство „Славена“

19:00 Книжарница Ciela – Фестивален и конгресен център,  бул. „Сливница“ 2

Представяне на „Текила на разсъмване“ от Михаил Вешим

Представя издателство „Сиела“

19:00 книжарница Параграф 22, бул. Княз Борис І 82

Издателство Жанет 45 и Книжарница Параграф 22 ви канят на среща-разговор с писателя Людмил Станев.

Представя издателство „Жанет 45“

8 август (събота)

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Представяне на „Събрани разкази“ от Калин Терзийски         

„Събрани разкази“ е опит да се съберат всички „сериозни“ разкази на Калин Терзийски, което не означава, че това са разказите, в които няма чувство за хумор. Просто в тях истинският живот е представен в една синьо-зелено-кафява гама, каквито са полутоновете в подмолите, в глъбините. Защото много от историите в Събрани разкази са от скришните и сумрачни пространства на живота. Истории за съблазнителни жени, които не могат да спрат да пият и за тъжни мъже, които скитат из потайностите на Женския пазар. Животът е точно такъв, какъвто го виждаме. И не точно. Всъщност Събрани разкази е книга – продукт на един огромен труд. Труд по осъзнаването на живота.

Господин Терзийски,

Само искам да кажа, че най-после си имам разказите Ви и ги чета. Възхищавам се на начина, по който разказвате и разбирам защо са Ви наградили с Европейската награда за литература. Още не съм ги прочела, снощи стигнах до онзи с мъжа в дъжда, и се познах дори.

Благодаря ви, че споделяте това с нас!

Вероника Кънева – далечна, непозната, любима читателка

Представя издателство „Сиела“

19:00 Книжарница Ciela – Фестивален и конгресен център,  бул. „Сливница“ 2

Представяне на „Събрани разкази“ от Калин Терзийски

Представя издателство „Сиела“

ИЗЛОЖИТЕЛИ НА АЛЕЯТА НА КНИГАТА

Шатра 1 Алекс принт, Алфиола, ВСУ „Черноризец Храбър“, Варненска и Великопреславска св. Митрополия, Морски свят, Славена, Стено

Шатра 2 Сиела, Хермес

Шатра 3 Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 4 Бард

Шатра 5 АМГ, Инфодар, Книжарници „Приятели“, Кръгозор

Шатра 6 Жар, Жануа’98, Клевър бук, Просвета

Шатра 7 Ера, Унискорп

Шатра 8 Фют

Шатра 9 Алтера, Вакон, Златното пате

Шатра 10 Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 11 Емас, Рива

Шатра 12 Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 Ентусиаст, Лабиринт, Лира принт, Прес

Шатра 14 Асеневци, Бало Братство, Графикс Арт, Летера

Шатра 15 Артлайн Студиос, Ина, Колибри

Шатра 16 Захарий Стоянов, Пан, Труд



Източник: ploshtadslaveikov





Коментари

горе