Гонят лодките за разходка от Ропотамо?



Очаква се акция по принудителното изваждане на лодките за разходка на фирма "Венис Марина" по река Ропотамо, научи 24 часа.

До мярката най-вероятно ще се стигне заради "горещото" определение на Върховния административен съд от 27-ми юли, което не подлежи на обжалване.

То потвърждава определение на Бургаския административен съд, с което се отхвърля жалбата на "Венис Марина" за отмяна на разпореждане за допуснато предварително изпълнение на заповед на директора на РИОСВ Бургас от 29.04.2015 г.

Заповедта е за спиране дейността разходка с лодка по р.Ропотамо, извършвана от „Венис Марина".

Ден преди издаването й с писмо от 28.04.2015 г. фирмата е поканена да освободи резерват "Ропотамо" и да предаде всички обекти, предмет на договора.

От "Венис Марина" обаче обжалват и продължават предлагането на туристическата атракция и в момента.

"Решението на ВАС е едно от поредните в т.н. "Ропотамо гейт", но не е по същество. За края на септември е насрочено гражданско дело във ВКС, което всъщност касае истинския спор законна ли е дейността на фирмата", коментираха от "Венис Марина".

Според върховните магистрати обаче предварителното изпълнение на заповедтта е мотивирано с необходимостта от защита на особено важни държавни или обществени интереси и недопускане извършването на дейност без наличието на правно основание за това.

"Посочена е значимостта на резерватите в България. Изложени са мотиви, че с влязъл в сила съдебен акт е отменено решение № РД-106/02.10.2012г. на директора на РИОСВ-Бургас за откриване на конкурс за възлагане на туристическа дейност. /бел.ред. спечелен от "Венис Марина"/. Отмяната на решението опорочава процедурата по възлагане на дейността, следствие на което сключеният между страните договор е без основание", пише в определението на ВАС от 27 юли т.г.

До принудително изкарване на лодките за разходка от Ропотамо не може да се стигне без откриване на процедура и акт от областния управител. Ако такъв бъде издаден, ние ще го ожалваме веднага, заявиха юристи от "Венис Марина".

"Все още не съм запознат с решението на ВАС от 27 юли, затова не бих искал да коментират предварително", заяви областният управител Вълчо Чолаков.

От Екоминистерството обещаха официална информация по случая.



Източник: 24 часа





Коментари

горе