Пясък в гащите, или защо в къмпинг Градина лятото е такова, каквото трябва да бъде



Пясък в гащите, осрани кенефи, 48-часови нощи, миксиране на алкохол, ексцентрични хора и тотално отсъствие на сън – това е нощният живот в къмпинг „Градина“. Там, където всичко може да се случи – и това ще е ОК.

Къмпинг „Градина“ се намира на около 3 км от Созопол и е може би най-популярният къмпинг в България. Построен е преди много години по време на социализма и това особено му личи. Почти нищо от неговата красива соц „прелест“ не е останало такова, каквото е било. И по важното – май никога не е било поддържано.

Липсата на каквато и да е поддръжка (разбирай – примерно една боя на бунгалото след около 30-40 години ползване) е създала абстрактна картина на млади активни хора, обитаващи среда, която изглежда, сякаш е изоставена преди десетки години. Най-странното е, че тази среда има статут на действащ къмпинг, което създава

един от най-абстрактните пейзажи, на които съм ставал свидетел

С прекрасната си плажна ивица къмпингът примамва собствениците на каравани и кемпери, които идват да прекарат лятото си на самия плаж. Едно преживяване, което не може да се сравни с нищо друго и само този, който се е докосвал до това, може да разбере за какво говоря.

Това е от една страна, а от друга – липсата на културни условия за къмпингуване в по-голямата си част създават предпоставка в Градина да няма чалга, 5 звездни комплекси, кисели мутреси , лошо гледащи батки и луксозни дискотеки… което от своя страна създава предпоставки за ИСТИНСКО, НЕПОДПРАВЕНО ПАРТИ.

Тук лятото е такова, каквото трябва да бъде – просто, отшелническо, пясъчно, безгрижно и безвременно.

Някои хора наемат някое от бунгалата, които имат вид като на извадени от роман на Стивън Кинг. Всички останали като мен опъваме палатки в някоя от приятните борови горички – като най-често, ако сте дошли за ударен мега уикенд или мощна парти почивка, това става в района зад Баш Бара. Там е отправната точка на вечерния купон по плажната ивица. Мястото, откъдето започва всичко.

В Градина обикновено се пристига късно – понеже си свършил работа в петък и си отпрашил за уикенда. Тогава, под светлината на фенерите, опъването на палатките става експедитивно, понеже баровете са пълни и не бива да се губи ценно време!

След опъването на палатките се отива до най-близкия до вас бар (обикновено това е Баш Бара), откъдето се започва нощната разходка „за здраве“ по плажната ивица и нейните барове.

Партито е в разгара си и човек бързо се аклиматизира сред необременените с предразсъдъци от градския начин на живот хора.

Противно на всякаква логика – в къмпинг Градина е пълно с готини мадами. Много често се случва да се чудиш как точно в тия палатки са успели да се докарат така?! Женското тайнство.

Времето е топло, приятно – пясъкът е винаги под краката ти и летните страсти ти идват – дет‘ се вика – „отръки“!

Нощната гледка на плажната ивица – вашия периметър, който ще обходите многократно през „почивката си“.

Бар Безкрай – едно маааалко по-спокойно местенце, с по-алтернативна музика, където може да чуете и изпълнители на живо, и ДОРИ да поговорите на спокойствие с някого. Името му е оптимистично и много показателно – дотам е 5 дена с камили по плажа, но както се разбрахме – за здраве е … а и текилата дава отскок.

Посрещането на изгрева е желателно и препоръчително да се прави всеки ден (за дълголетие )!

Пясъчно боричкане – сутрешен ритуал по посрещане на първите слънчеви лъчи. Няма нужда да обяснявам, че морският пясък е полезен за кожата. Особено рано сутрин, когато йодните изпарения от морето са най-здравословни!

По изгрев слънце хората са още по-позитивни и отворени към общуване.

Често пъти се оказваш в компания на хора, които виждаш за първи път, но „познаваш от 10 години“.

Едно от най-важните неща за хората, посрещащи изгрева, е обилната закуска – тук тя е руска!

Никога не забравяйте да дадете бакшиш за олимпийските умения на най-добрата сервитьорка!

След тематично парти може да станете свидетел на гледки на спящи по плажа хора, неуспяли да стигнат до своите палатки – и това е ОК. Ако имате късмет, и вие може неволно да станете част от този ритуал по изразяване на безграничната лична свобода. Никой няма да ви притесни.

Истинската красота на къмпинг Градина – случайна среща с непознати, които се държат с теб сякаш се познавате от 15 години и си правите снимка за спомен.

Освен нови приятели, сутрин по плажа може да намерите скрити и забравени бонуси като: бутилки с алкохол, дрешки, шапки, аксесоари – загубени, или по-вероятното – ей така, изоставени от притежателите си. На Градина просто се живее.

Пътят обратно към горичката с палатките и „платената зона“, в която един от барманите на Баш Бара сутрин обикаля в отчаян опит да събере по 15 лв (забележи) на палатка от настанилите се там вечерта хора.

15 лева включват място в гората + студена вода за къпане в лайняните дървени бани, в които така или иначе никой не те спира да отидеш.

След знака „Платена зона“ нещата стават все по-заприличващи на филм на ужасите. Стигаме до следваща табелка – „Зоната на здрача“. Предполагам, че всеки, прекарал повече от 2-3 дена там, разбира защо тази табела стои там.

Сутрин около палатките е спокойно и красиво. Има мир и надежда.

В един момент пребиваването в палатката става нетърпимо от жегата вътре и повечето хора полягат я на хамак, я на земята.

За тези, които са спали, събуждането е по-трудно. Все пак – не е нещо, което правиш всеки ден.

А пък други като нас – след събуждане постепенно се подготвят за плаж чрез старателно изпиване на сутрешните си бири.

През седмицата става доста спокойно – чак ти минават мисли, че можеш да си починеш.

Някои са подготвени. Двама от най-добрите ви приятели, докато сте на територията на к-г Градина.

Веднъж отишли на плажа, имате 2 възможности – да се увиете като мумия, за да не изгорите под жаркото слънце, и да легнете да поспите, или да си поръчате освежителен коктейл… все пак само с бира не е редно!

За едно по-социално преживяване, докато правите своя плаж – бар Градина е най-доброто място.

За всеки, оплел ските – бар „Градина“ разполага с въжен лифт, където крайна спирка липсва.

След следобедния лицев пилинг е време за по някой и друг коктейл. Колкото по-токсичен цвят има – толкова повече бонус точки получавате.

Някои пият от мъка, други – от сутринта, а трети, както се разбрахме, „за здраве“.

Докато сте на плаж, разузнаването за приятели по лагерите е добра идея.

ПълнолуДие в къмпинг Градина. Предпоставки за среднощни срещи от третия вид.

Пред горичката до Баш Бар, където сме отседнали. Тук е мястото на „Хотел с палатки“, където може да наемете палатка за 20 лв. на нощ.

Преди да се започнат обиколките по плажните барове, загрявката в лагера около палатките е задължителна.

В плажните барове редовно организират различни вечерни събития и често може да слушате музика на живо.

Една тениска, която казва всичко. Често може да бъдете изумени от хората, които срещате по късните часове.

В доста от лагерите по ивицата „домашните“ забавления много често не отстъпват на тези по баровете, като често пъти дори и ги надминават.

Къмпинг „Градина“ е място с няколко лица. Място, където за няколко месеца от годината едни до други съжителстват няколко поколения – и млади, и по-стари. И някак си за всеки има място там.

Място, където през нощта Луната свети особено, а през деня времето спира

Градина е едно от тези места, за които се правят филми, по простата причина, че там може да се случи всичко – и това ще бъде ОК.



Източник: pateshestvenik





Коментари

горе