Трети сме по износ на малини в Европа



България е сред лидерите в Европа по износ на малини.

Страната ни е трета по експорт на сладкия плод, съобщи за „Новинар” председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков. Той уточни, че 80 на сто от българските малини отиват в чужбина.

Основни вносители са Германия, Холандия, Франция, Белгия, които купуват от нашите производители замразен плод за индустрията. Пресните малини отиват основно по пазарите в Румъния от Попово и Лозница. Червените плодове, които остават в България, се разпределят между преработвателите за мармалади и търговците по пазарите.

Именно в Лозница се намира и най-иновативният център у нас за производство на малини. В момента там добивите гонят рекорди.

„Тази година са доста добри – 1500 кг на декар, което е значително повишение спрямо преди”, изтъкна Петков. И допълни, че в момента в града се правят и опити за нови сортове малини и ягоди.

„Все още нямат имена, а само номера”, уточни Петков. По думите му новите видове са предназначени и за свежа консумация, и за консервиране. „Някои сортове са по-сочни, други са подходящи за замразяване и са по-сухи, трети имат по-високо съдържание на захар”, обясни експертът. Той каза още, че внос на малини в страната ни няма, но по пазарите и магазините ни се предлагат ягоди, които идват от Китай и Полша.

Петков обяви, че тази година фестивалът на малините и ягодоплодните ще се проведе на 31 юли в Лозница. Предвидени са забавни състезания, дегустация на вкусни плодове, музика. На фестивала производителите ще имат възможност да обменят опит в отглеждането на малини и ягоди.



Източник: Новинар





Коментари

горе