Гастарбайтери се прибират у нас, на трудовата борса получават по 1560 лв. месечноОбрешко Нечев: „Регистрираме най-много завърнали се от Гърция и Западна Европа”

Все повече българи, работещи в Гърция и Западна Европа, се прибират у нас за по няколко месеца, като междувременно се регистрират на борсата и получават солидни за родните стандарти обезщетения, коментира директорът на Бюрото по труда във Велико Търново Обрешко Нечев. Максималната сума, която взимат, е 1560 лв., което за родината ни си е доста сносен доход. „Имат право на обезщетения в размер на 60% от максималния осигурителен доход, който бе завишен наскоро от 2400 на 2600 лв. За да получат тези суми, трябва да са работили легално, което се подразбира, че е така в страните от Европейския съюз. Обезщетението в зависимост от стажа се получава за период от 4 до 12 месеца“, обясни Нечев. Десетки емигранти започват да се прибират за лятото, за да се видят с близките си и да се порадват на родните курорти. „Да, записват се при нас. Много са, стават и все повече. Сега съм наредил да направят специална извадка за месец юли, защото стават повече“, каза още Нечев. Обезщетението зависи от това какъв договор са имали. Тъй като контрактите в страните от Европейския съюз предвиждат високи осигуровки, то нашенците си докарват месечно солидния процент от осигурителния праг под формата на обезщетения за безработица, което трудно може да стане при работници, ангажирани в родни компании. „Ако емигрантът е нямал договор, получава обезщетение на база на последния си контракт от България”, коментира Нечев.
НАЙ-ЧЕСТО ЕМИГРАНТИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ ОТ ГЪРЦИЯ, КИПЪР, ГЕРМАНИЯ И СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ. 35-годишният Асен от Беляковец не крие, че през зимата работи като помощник-поддръжка в Кипър, за което получава по 1500 - 2000 евро заедно с бакшишите. „Имам си договор, на базата на който, като се прибера тук, ми плащат обезщетение. Цяла зима карам с тези пари, храня и семейството си. Лятото се връщам обратно - така съм вече пета година”, разказва младият мъж.

Стилян НАЙДЕНОВИзточник: Борба.БГ

Следваща статия:
Как и защо бе построен НДК

Коментари

Видео на деня

горе